Skip to main content
8 February 2024 07:54

ESET: Τι να προσέξετε κατά την αγορά σας από την Temu

Δεδομένης της τεράστιας ποικιλίας των ειδών, που υπολογίζονται σε δεκάδες εκατομμύρια, και του αριθμού των προσφορών που σπάνε τις τιμές, πολλοί δυτικοί που έχουν κουραστεί από τον πληθωρισμό έχουν επισκεφτεί την ιστοσελίδα Temu, σε τέτοιο βαθμό που η εφαρμογή αγορών έφτασε να έχει τις περισσότερες λήψεις παγκοσμίως. Εν τω μεταξύ, κάποιοι άλλοι αμφιβάλλουν για το τι σηματοδοτεί η άνοδος της Temu όσον αφορά στον περιβαλλοντικό αντίκτυπο και την ασφάλεια των προϊόντων, καθώς και για το αν το κατάστημα είναι πραγματικά νόμιμο. Η ESET «ακτινογραφεί» την Temu προκειμένου να παρέχει συμβουλές προστασίας στους χρήστες.

Η Temu, ο δυτικός βραχίονας του κινεζικού διαδικτυακού γίγαντα λιανικής πώλησης Pingduoduo, δίνει ουσιαστικά στους αγοραστές την ευκαιρία να αγοράζουν απευθείας από τους κινέζους προμηθευτές. «Ωστόσο, δεν είναι όλα ρόδινα και πολλές κριτικές πελατών δεν είναι θετικές», προειδοποιεί ο Phil Muncaster από την παγκόσμια εταιρία ψηφιακής ασφάλειας ESET. Οι χρήστες επικρίνουν συχνά την Temu για spam στα εισερχόμενα, δυσκολία στη λήψη επιστροφών και για αντικείμενα που φτάνουν σε κακή κατάσταση ή καθόλου. Έχουν επίσης εκφραστεί ανησυχίες σχετικά με τη χρήση πιθανής καταναγκαστικής εργασίας στις αλυσίδες εφοδιασμού των προϊόντων.

Επίσης, μία αμερικανική κυβερνητική υπηρεσία κατηγόρησε την Temu και τον επίσης κινεζικό λιανοπωλητή Shein για πιθανούς κινδύνους όσον αφορά στα προσωπικά δεδομένα, γεγονός που μπορεί να φέρει τον απόηχο των ανησυχιών που περιβάλλουν εδώ και καιρό τις πρακτικές δεδομένων που ακολουθεί το TikTok, μια άλλη εξαιρετικά δημοφιλής διαδικτυακή υπηρεσία κινεζικών συμφερόντων.

Βεβαίως, τα παραπάνω δεν σημαίνουν ότι η Temu είναι μια ιστοσελίδα εξαπάτησης. Ωστόσο, οι απατεώνες πάντοτε θα στρέφονται στα μέρη όπου υπάρχουν χρήστες, και αυτό σημαίνει ότι θα επιλέξουν τον κινεζικό λιανοπωλητή με το πορτοκαλί λογότυπο προκειμένου να παραπλανήσουν ανυποψίαστους καταναλωτές.

Σύμφωνα με την ESET αυτές είναι μερικές από τις πιο συνηθισμένες τακτικές που έχουν εντοπιστεί στην Temu:

Οφέλη στα παιχνίδια Fortnite/Roblox: Μια παρόμοια τακτική είναι η εξής: ο απατεώνας θα ανεβάσει ποστ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που διαφημίζει ότι οι χρήστες μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε μια δωρεάν δωροκάρτα Roblox Robux, που θα τους επιτρέψει να αγοράσουν αναβαθμίσεις για τα avatar τους ή να αγοράσουν ειδικές ικανότητες στην ιστοσελίδα.

Πλαστά προϊόντα: Παρότι η αδελφή εταιρεία της Temu, η Pingduoduo, έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο των ΗΠΑ με τίτλο «Πασίγνωστες αγορές για παραποιημένα προϊόντα και πειρατεία», δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η Temu διαθέτει παραποιημένα προϊόντα. Έχουν, όμως, υπάρξει αναφορές για αντίγραφα προϊόντων που κινούνται κοντά στα όρια της παραβίασης.

Εμπορικά προϊόντα από διασημότητες: Μια άλλη απάτη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που εκμεταλλεύεται τη δύναμη έλξης της Temu περιλαμβάνει ψεύτικες αναρτήσεις από διασημότητες που παριστάνουν ότι έχουν εμπορική συνεργασία με την κινεζική αγορά ηλεκτρονικού εμπορίου.

Απάτες με εκπτώσεις 90%: Θα πρέπει επίσης να είστε προσεκτικοί με τις διαφημίσεις σε ιστοσελίδες και τα ανεπιθύμητα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που υπόσχονται τεράστιες εκπτώσεις σε ένα ευρύ φάσμα προϊόντων που περιλαμβάνονται στον κατάλογο Temu.

Τεύχος 444

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ