Skip to main content

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

1 Φεβρουαρίου 2022 11:09

Μ. Κάτσης στο digital economy forum 2021: Η ψηφιακή μετάβαση να μην αφήσει κανέναν πίσω

Στο συνέδριο «digital economy forum 2021» του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ) παραβρέθηκε σαν ομιλητής ο Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Μάριος Κάτσης.

Ξεκινώντας με την επισήμανση ότι «η χώρα μας για χρόνια ολιγώρησε και δεν έθεσε σε υψηλή θέση στην ατζέντα την ψηφιακή μετάβαση» υπενθυμίζοντας ότι αυτή η κατάσταση άλλαξε με την ίδρυση του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, το 2016. Τα μεγάλα, εμβληματικά έργα που εισήγαγε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, επιγραμματικά είναι το Ultra Fast Broadband, το Rural Broadband, ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ και Κεντρικό Σύστημα Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων στο δημόσιο με ψηφιακές υπογραφές, νέες ψηφιακές ταυτότητες κ.ά., αλλά και ένα πλήθος νέων ψηφιακών υπηρεσιών στο δημόσιο.

Στη συνέχεια, ο Μάριος Κάτσης υποστήριξε ότι παρόλο που η κυβέρνηση ΝΔ συνέχισε την πολιτική των ψηφιακών υπηρεσιών, αυτό σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί τους πανηγυρισμούς της περί «ψηφιακών αλμάτων», καθώς στα αποτελέσματα για τον Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας DESI 2021, η Ελλάδα κατατάσσεται 3η από το τέλος (25 στους 27) στην Ε.Ε., ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι ο επί μέρους δείκτης της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης σημείωσε οριακή πτώση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Έκανε, μάλιστα, ιδιαίτερη μνεία στις μεγάλες καθυστερήσεις του έργου Ultra Fast Broadband που έχει βαλτώσει, παρόλο που η ΝΔ το βρήκε συμβασιοποιημένο από τον ΣΥΡΙΖΑ, έργο με το οποίο θα είχαμε ήδη αύξηση της ταχύτητας και μείωση του κόστους του internet για τους πολίτες, καθώς σήμερα έχουμε το πιο ακριβό και αργό internet στην Ευρώπη.

Όσον αφορά στις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να αλλάξει σημαντικά αυτή η κατάσταση, ανέφερε ότι είναι κρίσιμα στοιχεία, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις να διαθέτουν ευρυζωνικές συνδέσεις νέας γενιάς, να μην υπάρχουν πλέον περιοχές χωρίς συνδεσιμότητα, όπως και μεγάλες μερίδες του πληθυσμού να μπορούν να χρησιμοποιούν ψηφιακές υπηρεσίες αποκτώντας ψηφιακές δεξιότητες.

Αναφερόμενος, στους χειρισμούς της κυβέρνησης σχετικά με την αξιοποίηση των κονδυλίων του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, ο Μάριος Κάτσης στηλίτευσε τη χαμηλή μέχρι τώρα απορροφητικότητα, την έλλειψη διαβούλευσης με τους φορείς, την εκχώρηση 1,2 δισ. ευρώ στο Υπουργείο Εργασίας, κάτι που θα οδηγήσει σε αμφιβόλου ποιότητας κατάρτιση.

Κλείνοντας, ανέφερε ότι: «Οι θέσεις μας είναι διατυπωμένες και υπηρετούν ένα συνολικότερο σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση με ιδιαίτερη έμφαση στην καινοτομία, σχέδιο που υπηρετεί τη χώρα και τους πολίτες της. Η ψηφιακή μετάβαση δεν πρέπει να αφήνει κανέναν πίσω. Πρέπει να υπηρετεί την κοινωνία και την οικονομία, να λειτουργεί με γνώμονα την άρση των ανισοτήτων, την εμβάθυνση της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης και της ισονομίας».

Τεύχος 2

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ