Skip to main content
30 August 2022 06:46

Μετάβαση στη μετα-κβαντική κρυπτογραφία με τη CISA

Του Στάθη Ασπιώτη

Η Υπηρεσία Κυβερνοασφάλειας και Ασφάλειας Υποδομών των ΗΠΑ (CISA) δημοσίευσε insight με τίτλο Προετοιμασία κρίσιμων υποδομών για μετα-κβαντική κρυπτογραφία.

Στόχος της CISA είναι να προσφέρει μια επισκόπηση των πιθανών επιπτώσεων του quantum computing στις Εθνικές Κρίσιμες Λειτουργίες (National Critical Functions-NCFs), παράλληλα με τις προτεινόμενες ενέργειες που πρέπει να λάβουν οι ιδιοκτήτες και οι διαχειριστές κρατικών δικτύων και υποδομών κρίσιμης σημασίας, έτσι ώστε να προετοιμαστούν για τη μετάβαση.

«Ενώ ο μετα-κβαντικός υπολογισμός αναμένεται να παράγει σημαντικά οφέλη, πρέπει να αναλάβουμε δράση τώρα για να διαχειριστούμε πιθανούς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας να σπάσει η κρυπτογράφηση του δημόσιου κλειδιού, στο οποίο βασίζονται τα δίκτυα των ΗΠΑ για την ασφάλεια ευαίσθητων πληροφοριών», εξήγησε η Mona Harrington, αναπληρώτρια βοηθός διευθύντρια στο εθνικό κέντρο διαχείρισης κινδύνων στην CISA.

Το CISA Insight φέρεται να βασίζεται σε ευρήματα από μια αξιολόγηση που διεξήχθη για κβαντικές ευπάθειες στις NCF. Αυτή η έρευνα είχε, με τη σειρά της, στόχο να κατανοήσει τις επείγουσες ευπάθειες και τα NCF που είναι πιο κρίσιμα και πρέπει να διευθετηθούν πρώτα, όπως και τους τρεις τομείς των NCF, στους οποίους πρέπει να δοθεί προτεραιότητα για τη δέσμευση δημόσιου-ιδιωτικού τομέα σε συνεργασία.

Με βάση αυτά τα ευρήματα, η CISA ενθαρρύνει τώρα όλους τους ιδιοκτήτες υποδομών ζωτικής σημασίας να ακολουθήσουν τον Post-Quantum Cryptography Roadmap, μαζί με την καθοδήγηση που προσφέρεται με το τελευταίο CISA Insight.

«Οι κυβερνητικοί και κρίσιμων υποδομών επικεφαλείς πρέπει να ενεργήσουν προληπτικά και να αρχίσουν να προετοιμάζονται για τη μετάβαση στη μετά-κβαντική κρυπτογραφία τώρα», κατέληξε η Harrington.

Το CISA Insight έρχεται μερικές εβδομάδες αφότου το Εθνικό Ινστιτούτο Προτύπων και Τεχνολογίας (NIST) του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ επέλεξε την πρώτη ομάδα εργαλείων κρυπτογράφησης που θα μπορούσαν ενδεχομένως να αντέξουν την επίθεση ενός κβαντικού υπολογιστή.

Μπορείτε να διαβάσετε και να κατεβάσετε το CISA Insight, πατώντας εδώ.

Τεύχος 118

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ