Skip to main content
9 February 2022 09:00

Κωνσταντίνος Μασσέλος: Το μέλλον της ασύρματης επικοινωνίας

Στο Εuropean 5G Conference 2022, που πραγματοποιήθηκε στις 25-26 Ιανουαρίου 2022, ο Πρόεδρος της ΕΕΤΤ, Καθηγητής Κωνσταντίνος Μασσέλος, με ομιλία του στην ενότητα Delivering Digital Equality – Meeting the target of 5G Connectivity for all by 2030 τόνισε ότι απαιτούνται σημαντικές παρεμβάσεις τόσο σε τεχνολογικό, όσο και σε ρυθμιστικό επίπεδο, προκειμένου να εκπληρωθεί ο στόχος της Ψηφιακής Πυξίδας για κάλυψη του συνόλου του πληθυσμού της ΕΕ με 5G ως το 2030. Ο κ. Μασσέλος σημείωσε ότι το 5G δεν αφορά αποκλειστικά την κινητή τηλεφωνία, αλλά διαμορφώνει ένα ευρύτερο οικοσύστημα, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, την Ασύρματη Ευρυζωνική Σύνδεση (5G based Fixed Wireless Access) που μπορεί να αποτελέσει χρήσιμη εναλλακτική των οπτικών ινών σε αγροτικές ή ημι-αγροτικές περιοχές. Ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδας με τον μεγάλο αριθμό νησιών και τις πολλές αραιοκατοικημένες περιοχές στην ενδοχώρα, η Ασύρματη Ευρυζωνική Σύνδεση μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στην εκπλήρωση του στόχου της Ψηφιακής Πυξίδας για παροχή πρόσβασης 1Gbps σε κάθε νοικοκυριό και μικρή επιχείρηση μέχρι το 2030.

Ο Πρόεδρος της ΕΕΤΤ αναφέρθηκε και στη σημασία του 5G για τη μείωση του οικολογικού αποτυπώματος. Η εστίαση στις μικροκυψέλες (Microcells) και πικοκυψέλες (Picocells) μπορεί να προσφέρει σημαντικές εξοικονομήσεις, ιδίως μάλιστα αν συνδυαστεί με την αξιοποίηση πράσινων μορφών ενέργειας στους σταθμούς βάσης.

Ακόμα, επισημάνθηκε η ανάγκη για ανάπτυξη εφαρμογών που θα αξιοποιούν τις δυνατότητες του 5G και θα επιτρέπουν την ανάπτυξη και διάθεση ανταγωνιστικότερων προϊόντων και υπηρεσιών. Χρειαζόμαστε τη συνεισφορά του 5G στην οικονομία μας (στα logistics, στις μεταφορές, στον τουρισμό, στη βιομηχανία) και όχι μόνο στο καταναλωτικό κομμάτι της τεχνολογίας. Ο κ. Μασσέλος σημείωσε ότι αν θέλουμε να ορίσουμε ένα δείκτη απόδοσης για αυτό, θα μπορούσαμε να πούμε ότι για κάθε GB που καταναλώνει ένας συνδρομητής παρακολουθώντας την αγαπημένη του τηλεοπτική σειρά στο κινητό, θα πρέπει να υπάρχει (τουλάχιστον) ένα/άλλο GB που παράγει αξία και ενσωματώνεται σε ένα προϊόν ή μια υπηρεσία.

Τέλος, ο κος Μασσέλος αναφέρθηκε στο μέλλον της τεχνολογίας ασύρματων επικοινωνιών και στο 6G, τονίζοντας ότι δεν θα υφίσταται πλέον το οικονομικό κίνητρο της υψηλότερης ταχύτητας που οδηγούσε την αγορά για δύο τουλάχιστον δεκαετίες.

Τεύχος 7

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ