Skip to main content
12 October 2022 06:46

Κεντρικές τράπεζες ξεκινούν τη δοκιμή ψηφιακού νομίσματος

Του Στάθη Ασπιώτη

Τα κρυπτονομίσματα είναι επικίνδυνα και μπορούν να χάσουν μεγάλο μέρος της αξίας τους μέσα σε μια νύχτα. Το ψηφιακό χρήμα, για το οποίο γίνεται λόγος, είναι κάτι διαφορετικό. Οι κεντρικές τράπεζες του Ισραήλ, της Νορβηγίας, της Σουηδίας και η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS) ξεκίνησαν το Project Icebreaker για να δοκιμάσουν τρόπους με τους οποίους τα χρήματα μιας ψηφιακής κεντρικής τράπεζας θα μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν για πληρωμές και μεταφορές.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η PwC ανέφερε πρόσφατα ότι πάνω από το 80% των κεντρικών τραπεζών σκέφτονται να λανσάρουν ένα ψηφιακό νόμισμα κεντρικής τράπεζας (Central Bank Digital Currency – CBDC).

Το Project Icebreaker είναι μια συνεργασία μεταξύ των κεντρικών τραπεζών της Σουηδίας, του Ισραήλ και της Νορβηγίας και του BIS Innovation Hub Nordic Center για την ανάπτυξη ενός «κόμβου», στον οποίο οι συμμετέχουσες κεντρικές τράπεζες θα συνδέσουν τα εθνικά τους συστήματα για να δημιουργήσουν ψηφιακά χρήματα κεντρικής τράπεζας. Στόχος είναι η δοκιμή μερικών συγκεκριμένων βασικών λειτουργιών και η τεχνική δυνατότητα σύνδεσης των συστημάτων των χωρών σε ψηφιακό χρήμα.

Η Τράπεζα λέει ότι το σύστημα αναμένεται να επιτρέψει άμεσες πληρωμές μέσω ψηφιακών χρημάτων κεντρικής τράπεζας μεταξύ των χωρών που συνδέονται, με πιο χαμηλό κόστος χρησιμοποιώντας υπάρχοντα συστήματα που βασίζονται σε πληρωμές που αποστέλλονται μέσω διασύνδεσης τραπεζών πριν φτάσουν στον τελικό προορισμό.

Το τεστ θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του έτους και τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν το 1ο τρίμηνο του 2023. Η σουηδική κεντρική τράπεζα δήλωσε ότι συμμετέχει στο έργο ως μέρος της δοκιμής της Tράπεζας για ένα τοπικό ψηφιακό νόμισμα.

Ο Beju Shahm, επικεφαλής του BIS Innovation Hub Nordic Centre, είπε ότι τα συμπεράσματα από το έργο θα έχουν τεράστια αξία για τις κεντρικές τράπεζες που εξετάζουν το ενδεχόμενο εφαρμογής ψηφιακού νομίσματος από κεντρική τράπεζα για διεθνείς μεταφορές.

Τεύχος 149

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ