Skip to main content
1 September 2022 06:49

Η Ιαπωνία αλλάζει τους νόμους που απαιτούν τη χρήση floppy disk

Του Στάθη Ασπιώτη

Ο υπουργός ψηφιακών υπηρεσιών της Ιαπωνίας, Taro Kono, δεσμεύτηκε να καταργήσει τους νόμους που απαιτούν τη χρήση floppy disk και CD-ROM κατά την αποστολή δεδομένων στην κυβέρνηση της χώρας.

Η ανακοίνωση έγινε στο 5ο Συνέδριο Ψηφιακής Κοινωνίας της Ιαπωνίας, όπου σκιαγραφήθηκε μια στρατηγική για τις μελλοντικές ψηφιακές κυβερνητικές υπηρεσίες. Η Ιαπωνία φαίνεται ότι θα ακολουθήσει την πεπατημένη σε ό,τι αφορά την έκδοση μιας εθνικής ταυτότητας – με το όνομα MyNumber – για τους κατοίκους της, ώστε να έχουν πρόσβαση σε διάφορες κρατικές υπηρεσίες.

Καθώς όμως τέτοιες υπηρεσίες από τη φύση τους περιλαμβάνουν ανέβασμα δεδομένων σε κυβερνητικές υπηρεσίες, ο υπουργός ξεκίνησε μια αναθεώρηση των νόμων που διέπουν αυτή τη διαδικασία υποβολής πληροφοριών. Αυτή η προσπάθεια βρήκε περισσότερους από 1.900 κανονισμούς που ορίζουν τον τρόπο κοινής χρήσης δεδομένων με την κυβέρνηση, πολλοί απαιτούν τη χρήση δισκέτας ή CD-ROM. Οι νέες τεχνικές, όπως η μεταφόρτωση πληροφοριών μέσω του Διαδικτύου, δεν περιγράφονται, κάτι που σημαίνει ότι δεν επιτρέπονται τεχνικά.

Ο Kono δεσμεύτηκε να ξαναγράψει αυτούς τους κανονισμούς, το συντομότερο δυνατόν, έτσι ώστε το ψηφιακό σχέδιο της Ιαπωνίας να μπορεί να προχωρήσει ανεμπόδιστα.

Αυτή δεν είναι η πρώτη προσπάθεια κυβερνητικού τεχνολογικού μετασχηματισμού στην Ιαπωνία. Το 2021 ο πρώην πρωθυπουργός Yoshihide Suga υποσχέθηκε να μειώσει την εξάρτηση από τη χρήση σφραγίδων και μηχανημάτων φαξ, αλλά δεν πρόλαβε κατά τη διάρκεια της σύντομης θητείας του.

Η Ιαπωνία δεν είναι η μόνη χώρα που απαιτεί ακόμα από τους πολίτες της να χρησιμοποιούν παλαιού τύπου τεχνολογίες:

• Μόλις πέρυσι, η Νότια Κορέα τερμάτισε τη χρήση των στοιχείων ελέγχου ActiveX σε ορισμένους κυβερνητικούς ιστότοπους.

• Η κυβέρνηση της Αυστραλίας χρησιμοποίησε flat file database για να τις πληρωμές πρόνοιας στα τέλη της δεκαετίας του 2010.

• Η Κίνα εξακολουθεί να χρησιμοποιεί “chops”, ένα είδος σφραγίδας που δίνει στον κάτοχο τον επίσημο έλεγχο μιας εταιρείας. Ο… κατεργάρης Διευθύνων Σύμβουλος της Arm China κατάφερε να διατηρήσει την εξουσία αφού απολύθηκε κρατώντας στην κατοχή του το εταιρικό chop.

• Στις ΗΠΑ, η Υπηρεσία Εσωτερικών Εσόδων χειρίζεται με μη αυτόματο τρόπο εκατομμύρια έντυπες φορολογικές δηλώσεις κάθε χρόνο, με το προσωπικό να ανοίγει φακέλους και να πληκτρολογεί χειρόγραφα λεπτομέρειες από τις υποβληθείσες φόρμες, αντί να χρησιμοποιεί αυτοματισμούς και OCR.

Τεύχος 120

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ