Skip to main content
30 August 2022 06:44

Ηλεκτρονικά διόδια σε όλους τους αυτοκινητόδρομους από το 2025

Παύει η προκαταβολική χρέωση στον σταθμό των διοδίων

Με διαγωνισμό ΣΔΙΤ κόστους 300 εκατ. ευρώ, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σκοπεύει να προωθήσει σύστημα ηλεκτρονικών διοδίων. Στόχος είναι ο διαγωνισμός να χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και να ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Αυτό που αλλάζει είναι ότι η χρέωση θα είναι αναλογική των χιλιομέτρων που θα διανύει ο κάθε οδηγός και δεν θα χρειάζεται πλέον η στάση για πληρωμή στους σταθμούς διοδίων.

Τα επαγγελματικά οχήματα θα εγκαθιστούν δέκτη, όπου θα καταγράφεται η θέση τους. Για τα ΙΧ οχήματα θα γίνεται καταγραφή της πινακίδας κατά την είσοδο και την έξοδό τους από τον αυτοκινητόδρομο και θα επιβάλλεται επί τόπου η αντίστοιχη χρέωση βάσει χιλιομέτρων.

Στο σύστημα θα ενταχθούν όλοι οι κλειστοί αυτοκινητόδρομοι που λειτουργούν σήμερα, δηλαδή οι Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, Ολυμπία Οδός, Ιόνια Οδός, Αυτοκινητόδρομος Μορέας, Κεντρική Οδός Ε65, Εγνατία Οδός. Για τη λειτουργία του συστήματος θα υπάρξουν δύο κέντρα διαχείρισης και ελέγχου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Το έργο περιλαμβάνει την εγκατάσταση, λειτουργία και συντήρηση του αναγκαίου τεχνολογικού εξοπλισμού για τη σταδιακή μετάβαση στο σύστημα ελεύθερης ροής (free flow) στους κλειστούς αυτοκινητοδρόμους της χώρας. Το Ταμείο Ανάκαμψης έχει θέσει το τέλος του 2025 ως χρονικό όριο για την ολοκλήρωση των εργασιών.

Τεύχος 118

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ