Skip to main content
1 September 2022 06:45

ΕΕ
AI-powered Firewall: Μπλοκάρει τα διεθνή scam call

Του Στάθη Ασπιώτη

Πελάτες τηλεφωνίας στο Ηνωμένο Βασίλειο και συγκεκριμένα των ΕE, ΒΤ και Plusnet απολαμβάνουν τις υπηρεσίες του νέου ΑΙ Firewall που μπλοκάρει έως και 1 εκατομμύριο scam calls την ημέρα. Το προηγμένο τεχνολογικά Firewall της EE, τέθηκε σε λειτουργία στα συστήματά της τον Ιούλιο 2022 και έως τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας είχε μπλοκάρει 11 εκατομμύρια απατηλά τηλεφωνήματα.

Κάθε χρόνο δεκάδες εκατομμύρια scam calls στοχεύουν ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως άλλωστε συμβαίνει και στη χώρα μας. Πολλές κλήσεις απάτης στο Hνωμένο Bασίλειο προέρχονται από διεθνείς τοποθεσίες που δείχνουν στην αναγνώριση κλήσεων ότι προέρχονται από αριθμούς που εδρεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για λόγους νομιμότητας. Συχνά εκτελούνται από διεθνή δίκτυα απάτης με σκοπό τη δόλια απόκτηση προσωπικών πληροφοριών, πρόσβασης σε συσκευές και, σε ορισμένες περιπτώσεις, σε τραπεζικά στοιχεία του πελάτη.

Η τεχνολογία Firewall της EE χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να ελέγχει τις κλήσεις που περνούν μέσω του UK Calling Line Identification (CLI) από άλλες χώρες και αποκλείει όσους προσποιούνται ότι έχουν έδρα τους το Ηνωμένο Βασίλειο, σταματώντας τις κλήσεις απάτης, ώστε να μη φτάνουν ποτέ στους πελάτες.

Αυτή η τεχνολογία ωφελεί κάθε πελάτη των BT, Plusnet και EE, αλλά επίσης ωφελεί τους πελάτες σε άλλα δίκτυα, εντοπίζοντας όλες τις εισερχόμενες κλήσεις από διεθνείς τοποθεσίες που χρησιμοποιούν αριθμούς Ηνωμένου Βασιλείου και εμποδίζοντας την περαιτέρω προώθησή τους σε άλλα δίκτυα.

Η EE πέρυσι λάνσαρε φίλτρο κειμένου κατά ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Το φίλτρο κειμένου έχει μπλοκάρει 200 εκατομμύρια μηνύματα απάτης από την κυκλοφορία του, 50 εκατομμύρια περισσότερα από ό,τι είχε προβλεφθεί τον περασμένο Ιούλιο.

Ιδιαίτερα χρήσιμο θα ήταν ο ΟΤΕ, ή και άλλοι πάροχοι στην Ελλάδα να αξιοποιήσουν αντίστοιχες τεχνολογίες που συμβάλλουν στην εξάλειψη απατηλών κλήσεων που εμφανίζονται με ψευδείς αριθμούς σχετικά με την προέλευσή τους.

Τεύχος 120

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ