Skip to main content
20 March 2024 07:54

Άνοδος του e-commerce στα Βαλκάνια

H αγορά του ηλεκτρονικού εμπορίου της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων και της ΝΑ Ευρώπης είναι από τις πλέον αναπτυσσόμενες τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Ειδικότερα το 2022 η αξία του ηλεκτρονικού εμπορίου των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης προσέγγισε τα 94 δισ. ευρώ, με ετήσια αύξηση 14% στη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας, ενώ το 2023 ξεπέρασε τα 100 δισ. ευρώ.

Τα παραπάνω στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας όπως και πολλά ακόμη θα παρουσιαστούν στη διάρκεια του Balkan eCommerce Summit που διοργανώνεται στις 4 και 5 Απριλίου 2024 στη Σόφια της Βουλγαρίας, με την συμμετοχή 14 χωρών, μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων και ηλεκτρονικών πλατφόρμων. Αποκλειστικός αντιπρόσωπος του συνεδρίου στην Ελλάδα είναι η εταιρία Generation Y.

Τα social media αλλάζουν το ηλεκτρονικό εμπόριο – κυρίαρχο κανάλι το smart phone

Το 89% της επισκεψιμότητας σήμερα στα ηλεκτρονικά καταστήματα των χωρών της Βαλκανικής προέρχεται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media), σύμφωνα με αναλυτικά στοιχεία (έρευνα της Mediapost Hit Mail) που θα παρουσιαστούν στο συνέδριο, αναφέρει ο Nikola Ilchev. Για το λόγο αυτό το Digital Marketing θα βρεθεί στο επίκεντρο των ενημερωτικών παρουσιάσεων του συνεδρίου προς τις συμμετέχουσες εταιρίες, με στόχο να τις οδηγήσει σε υιοθέτηση μεθόδων για ουσιαστική αύξηση των πωλήσεων. Άλλα στοιχεία που παρουσιάζουν ενδιαφέρον είναι ότι το 44% των καταναλωτών ηλεκτρονικών αγορών στην Ευρώπη επιλέγει λύσεις παράδοσης εκτός σπιτιού, ενώ τελικά μόλις το 68% των καταναλωτών ηλεκτρονικών αγορών δίνουν προτεραιότητα στην τιμή στις αγοραστικές τους αποφάσεις.

Ένα ακόμη ουσιαστικό ζήτημα, που συνδέεται με τις προοπτικές ανάπτυξης του ηλεκτρονικού εμπορίου, είναι η επιλογή της βέλτιστης λύσης που ταιριάζει σε κάθε επιχείρηση που δραστηριοποιείται στο ηλεκτρονικό εμπόριο στον τομέα της μεταφοράς και παράδοσης των προϊόντων στον τελικό καταναλωτή, με ταχύτητα και ασφάλεια. Θέμα που επίσης θα απασχολήσει το συνέδριο.

Τεύχος 472

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ