Skip to main content
5 July 2023 06:43

SysteCom: Διαχείριση του ρίσκου στα πλοία

Του Γιάννη Ξανθάκου, Technology Consultant στη SysteCom A.E.

Η ψηφιακή ασφάλεια έχει αναδειχθεί σε μείζoν ζήτημα στη σύγχρονη ναυτιλιακή βιομηχανία. Οι fleet operators καλούνται να διαχειριστούν σημαντικές προκλήσεις και απειλές που αφορούν στην ασφάλεια των πλοίων. Οι ιδιαιτερότητες σε αυτήν την περίπτωση είναι ότι τα πλοία αφενός βρίσκονται μακριά από την ξηρά – με τις δυσκολίες που αυτό συνεπάγεται – και αφετέρου ότι χαρακτηρίζονται από σημαντικές διαφοροποιήσεις στις υποδομές τους σε σχέση με τις κεντρικές χερσαίες υποδομές του εκάστοτε οργανισμού.

Οι απειλές για την ασφάλεια των πλοίων μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες, όπως λειτουργικές διαταραχές, οικονομικές απώλειες, υποβαθμισμένη ασφάλεια και περιβαλλοντικούς κινδύνους. Με τα συστήματά τους να διασυνδέονται όλο και περισσότερο και να εξαρτώνται από την προηγμένη τεχνολογία, η ανάγκη για ισχυρά μέτρα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο δεν ήταν ποτέ πιο κρίσιμη.

Οι fleet operators χρειάζονται ισχυρά εργαλεία για την προστασία των ψηφιακών πόρων τους και την εφαρμογή των πολιτικών ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.

Πιο συγκεκριμένα, χρειάζονται εργαλεία που θα τους παρέχουν:

Ορατότητα: Για τους fleet operators – προκειμένου να καταφέρουν να προστατέψουν αποτελεσματικά την ψηφιακή υποδομή των πλοίων – συνιστά προαπαιτούμενο να έχουν ορατότητα στα συστήματά τους, ώστε να μπορούν να προσδιορίζουν με ακρίβεια τα συνδεδεμένα πληροφοριακά συστήματα και τη χρήση τους, και να διατηρούν έναν ενημερωμένο κατάλογο με αυτά, καθώς και την τοπολογία δικτύου, ώστε να είναι σε θέση να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις και να βελτιώνουν τη διαχείριση των κινδύνων.

Ασφάλεια: Ιδεατή συνθήκη αποτελεί η εφαρμογή μίας ολοκληρωμένης τεχνολογικής λύσης ασφαλείας που θα δύναται να καλύψει ολοκληρωτικά τα συστήματα του πλοίου και να προσφέρει υψηλά επίπεδα ασφαλείας που θα εκτείνεται σε όλα τα δίκτυα, τα επιχειρησιακά πληροφοριακά συστήματα και τα συστήματα επιχειρησιακής τεχνολογίας (OT) του οργανισμού. Βασικό ζητούμενο, λοιπόν, αποτελεί η ύπαρξη μιας λύσης που θα αξιοποιεί και θα αναλύει συμπεριφορές (behavior analysis), θα εντοπίζει ύποπτες λανθασμένες ρυθμίσεις, ανεπιθύμητες ή κακόβουλες δραστηριότητες και θα δίνει προτεραιότητα στις ειδοποιήσεις με βάση τα επίπεδα κινδύνου. Μόνο έτσι, οι ειδικοί κυβερνοασφάλειας στα πλοία θα μπορούν να εντοπίζουν γρήγορα τους κινδύνους στον κυβερνοχώρο και να αναλαμβάνουν την ανάλογη δράση.

Συνεργασία και εμπειρογνωμοσύνη: Πολλές ομάδες πληροφορικής της ναυτιλίας έχουν υψηλό φόρτο εργασίας ή δεν διαθέτουν εξειδίκευση στην ασφάλεια των συστημάτων του πλοίου. Θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν εξωτερικούς πόρους, όπως είναι οι εμπειρογνωμόνες στον τομέα της ασφάλειας, που θα τους ενισχύουν στον τομέα αυτό και θα τους παρέχουν αξιολογήσεις κινδύνου, διασφάλιση συμμόρφωσης και εξατομικευμένες συμβουλές ασφαλείας.

Έχοντας μακρόχρονη σχέση με τον τομέα της ναυτιλίας, ήταν σημαντικό για εμάς να καλύψουμε τις ανάγκες αυτές. Μετά από έρευνα, έχουμε εντάξει στο χαρτοφυλάκιο των τεχνολογικών λύσεων που παρέχουμε την πλατφόρμα κυβερνοασφάλειας των πλοίων που έχει δημιουργήσει η CyberOwl. Το Medulla, όπως ονομάζεται, μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων, εξασφαλίζοντας την ανθεκτικότητα και την προστασία των συστημάτων του πλοίου με έμφαση στην ορατότητα, την ασφάλεια και τη συμμόρφωση. Είναι το πιο προηγμένο σύστημα παρακολούθησης και ανάλυσης της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο στον τομέα της ναυτιλιακής βιομηχανίας, σχεδιασμένο για να αντιμετωπίζει τις μοναδικές προκλήσεις που βιώνουν τα συστήματα πλοίων.

Καθώς οι απειλές για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο στον τομέα της ναυτιλίας συνεχίζουν να εξελίσσονται, τα προληπτικά μέτρα είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση των συστημάτων του πλοίου και τον μετριασμό των κινδύνων. Η ομάδα της SysteCom διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία και την εμπειρία που απαιτείται για να σας προτείνει τεχνολογικές λύσεις και να σας βοηθήσει να τις υλοποιήσετε με επιτυχία.

Τεύχος 320

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ