Skip to main content
22 November 2022 07:51

Το Alibaba Cloud ανακοίνωσε το ModelScope

Του Στάθη Ασπιώτη

Το ModelScope είναι μια πλατφόρμα ανοιχτού κώδικα Model-as-a-Service που συνοδεύεται από εκατοντάδες μοντέλα AI, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων προεκπαιδευμένων μοντέλων για προγραμματιστές και ερευνητές σε όλο τον κόσμο. Κατά τη διάρκεια του κορυφαίου συνεδρίου του, ο πάροχος cloud παρουσίασε επίσης μια σειρά προϊόντων βάσεων δεδομένων χωρίς διακομιστή (serverless) και αναβάθμισε την ολοκληρωμένη πλατφόρμα ανάλυσης δεδομένων και την έξυπνη υπολογιστική πλατφόρμα για να βοηθήσει τους πελάτες να επιτύχουν περαιτέρω επιχειρηματική καινοτομία μέσω τεχνολογιών cloud.

Ο Jeff Zhang, πρόεδρος της Alibaba Cloud Intelligence, δήλωσε: «Το cloud computing οδήγησε σε μια θεμελιώδη επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο οι υπολογιστικοί πόροι οργανώνονται, παράγονται και χρησιμοποιούνται για εμπορική χρήση, μετατοπίζοντας παράλληλα το παράδειγμα της ανάπτυξης λογισμικού και επιταχύνοντας την ενοποίηση των τερματικών Cloud και Edgepoint.

Η πλατφόρμα ModelScope κυκλοφόρησε με περισσότερα από 300 έτοιμα προς ανάπτυξη μοντέλα AI που αναπτύχθηκαν από την Alibaba DAMO Academy («DAMO»), την παγκόσμια ερευνητική πρωτοβουλία της Alibaba, τα τελευταία πέντε χρόνια. Αυτά τα μοντέλα καλύπτουν διάφορα πεδία από το computer vision έως την επεξεργασία φυσικής γλώσσας (NLP) και τον ήχο. Η πλατφόρμα περιλαμβάνει επίσης περισσότερα από 150 μοντέλα state-of-the-art, τα οποία αναγνωρίζονται παγκοσμίως ως τα καλύτερα στους αντίστοιχους τομείς τους για την επίτευξη των αποτελεσμάτων σε μια δεδομένη εργασία.

Στην πλατφόρμα επίσης διατίθενται τα ιδιόκτητα προεκπαιδευμένα μοντέλα της Alibaba, όπως το Tongyi, το οποίο μπορεί να μετατρέψει κείμενο σε εικόνα με πέντε δισεκατομμύρια παραμέτρους, και το OFA (One-For-All), ένα προεκπαιδευμένο μοντέλο έξι δισεκατομμυρίων παραμέτρων, που υπερέχει σε εργασίες πολλαπλών τρόπων, όπως η δημιουργία λεζάντας εικόνων και η οπτική απάντηση σε ερωτήσεις. Ανεξάρτητοι προγραμματιστές έχουν επίσης συνεισφέρει με δεκάδες μοντέλα στην πλατφόρμα ανοιχτού κώδικα μέχρι σήμερα.

Τεύχος 177

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ