Skip to main content
24 November 2022 07:51

Στο μικροσκόπιο της Βρετανίας Apple και Google

Του Χρίστου Κράνακη

Οι βρετανικές αρχές ανταγωνισμού ξεκίνησαν έρευνα των πρακτικών που χρησιμοποίησαν οι εταιρείες Google και Apple προκειμένου να κυριαρχήσουν στα προγράμματα περιήγησης για κινητά.

Το θέμα «τρέχει» ήδη από τον Ιούνιο, οπότε και ξεκίνησε μια διαβούλευση μεταξύ των ρυθμιστικών αρχών και μερικών βρετανικών επιχειρήσεων, οι οποίες θεωρούν ότι «περιορίζονται» με αθέμιτο τρόπο από την Apple και την Google και ότι δυσκολεύονται να δημιουργήσουν και να προωθήσουν καινοτόμες εφαρμογές, καθώς αντιμετωπίζουν αρκετές δυσλειτουργίες και σφάλματα κατά τη δημιουργία ιστοσελίδων.

Υπερασπιζόμενη το λειτουργικό της σύστημα για κινητά Android, η Google υποστήριξε ότι παρέχει στους χρήστες μεγαλύτερη επιλογή εφαρμογών και καταστημάτων εφαρμογών από οποιαδήποτε άλλη πλατφόρμα για κινητά, ενώ ταυτόχρονα «προσφέρει τη δυνατότητα στους προγραμματιστές να επιλέξουν τη μηχανή του προγράμματος περιήγησης που θέλουν». Σε παρόμοιο μήκος κύματος και η Apple, εμφανίστηκε έτοιμη να διαλευκάνει στις αρχές την προσέγγισή της, ότι δηλαδή «προωθεί τον ανταγωνισμό και τις επιλογές, διασφαλίζοντας παράλληλα την προστασία του απορρήτου και της ασφάλειας των καταναλωτών».

Πέραν του τελευταίου επεισοδίου, βρισκόμαστε σε μια περίοδο που οι αμερικανικοί τεχνολογικοί γίγαντες, τραβούν την προσοχή των ρυθμιστικών αρχών του ανταγωνισμού στην Ευρώπη. Ενδεικτικά, και το Play Store της Google αποτελεί αντικείμενο χωριστών ερευνών από τις αντιμονοπωλιακές αρχές στην Ε.Ε. και τη Βρετανία, δήλωσε η εταιρεία τον περασμένο μήνα.

Τεύχος 179

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ