Skip to main content
27 March 2024 07:49

Πρόγραμμα χαρτογράφησης υδάτων από τη Vodafone

Τα υποθαλάσσια ελληνικά δάση της Ποσειδωνίας, ένα ενδημικό θαλάσσιο γρασίδι της Μεσογείου, που πολλοί τα αποκαλούν φύκια -αλλά δεν είναι-, απειλούνται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες, και ας είναι “εγγυητές” της καλής αλιείας και “φίλτρα” καθαρισμού των θαλασσών και της ατμόσφαιρας. Αυτό το πολύτιμο οικοσύστημα, που παράγει 24 εκατ. τόνους οξυγόνου ετησίως, ενώ απορροφά 15 φορές περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα, συγκρινόμενο με τα δάση του Αμαζονίου.

Το Ίδρυμα Vodafone, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Θαλάσσιας Γεωλογίας & Φυσικής Ωκεανογραφίας (Oceanus Lab) του Πανεπιστημίου Πατρών, ποντίζει ένα ROV (Remote Operated Vehicle), το οποίο χαρτογραφεί την ελληνική Ποσειδωνία. Η πόντιση του υποβρυχίου Παρατηρητηρίου Ποσειδωνίας, το οποίο διαθέτει υψηλής τεχνολογίας κάμερες, αισθητήρες IoT και τη δύναμη του Vodafone Green Network, θα προσφέρει δυνατότητα επισκόπησης του βυθού σε πραγματικό χρόνο. Μια διαδικασία που θα οδηγήσει αφενός στην παραγωγή επιπρόσθετων επιστημονικών δεδομένων, ενώ, αφετέρου, θα δώσει την ευκαιρία να θαυμάσει κανείς από μακριά την ομορφιά του βυθού.

Το στρατηγικό πρόγραμμα χαρτογράφησης της Ποσειδωνίας ολοκλήρωσε τον περασμένο Νοέμβριο την πρώτη στάση του στις Κυκλάδες από το νησί της Σύρου, χαρτογραφώντας συνολικά 41,10 τετραγωνικά χιλιόμετρα έκτασης βυθού, βάθους έως περίπου τα 50 μέτρα. Η μεγαλύτερη έκταση Ποσειδωνίας παρατηρήθηκε μεταξύ της ακτής και των νησιών Διδύμη και Άσπρο, ενώ λιβάδια βρέθηκαν σε όλες τις γνωστές παραλίες και ακτές της Σύρου, όπως Γαλησάς, Φοίνικας, Κίνι και Αζόλιμνος.

Επιστέγασμα της πρωτοβουλίας είναι η δημιουργία της ψηφιακής διαδραστικής πλατφόρμας “Citizen Science”, η οποία θα ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο, μέσω του δικτύου της Vodafone, με οπτικό υλικό και δεδομένα από την έρευνα, ενώ, παράλληλα, θα δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να ανεβάζουν το δικό τους υλικό και τις τοποθεσίες όπου συναντούν λιβάδια Ποσειδωνίας, συμβάλλοντας, έτσι, στην πρόοδο της έρευνας.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ