Skip to main content
5 September 2023 06:54

Απότομη μείωση χρηματοδοτήσεων των startups

Κατά 50% μειώθηκε το σύνολο των χρηματοδοτήσεων σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Tα πρόσφατα στοιχεία που δημοσίευσε η πλατφόρμα δεδομένων crunchbase είναι ενδεικτικά.
Συγκεκριμένα, το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους οι χρηματοδοτήσεις προς τις ευρωπαϊκές εταιρείες ανήλθαν στα 12,4 δισ. δολάρια από 25,7 δισ. δολάρια το δεύτερο τρίμηνο του 2022. «Είμαστε πιο επιρρεπείς σε μία πτώση», δήλωσε ο Yaron Valler, ιδρυτής του γερμανικού επενδυτικού κεφαλαίου Target Global. «Εάν εξακολουθήσει να υπάρχει μείωση και εάν η αγορά “στεγνώσει” από κεφάλαια, τότε αυτό μπορεί τις επόμενες δεκαετίες να έχει επίδραση στο οικοσύστημα». Οι συναλλαγές αλλά και οι χρηματοδοτήσεις έχουν κινηθεί μέσα στο έτος σε αρκετά υποτονικά επίπεδα, ωστόσο το Ηνωμένο Βασίλειο αποτέλεσε την πιο ελκυστική χώρα όσον αφορά στην προσέλκυση κεφαλαίων. Ακολούθησε η Γερμανία, ενώ η Γαλλία κατέλαβε την τρίτη θέση.
Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα, οι νεοφυείς εταιρείες – τόσο αυτές με έδρα ή δραστηριότητα στην Ελλάδα, όσο και αυτές που έχουν ελληνικές καταβολές, ήτοι μόνο Έλληνες ιδρυτές – έχουν συγκεντρώσει συνολικά 872 εκατ. δολάρια σε 69 γύρους χρηματοδοτήσεων από 83 διεθνείς επενδυτές. Πέρυσι, στο σύνολο της χρονιάς, τα κεφάλαια είχαν ανέλθει στα 2,7 δισ. δολάρια, δεδομένου και του deal της Viva Wallet με την JP Morgan. Σημειώνεται πως τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνουν μόνον επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν μέσω ΑΜΚ, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις startups που έχουν σηκώσει κεφάλαια των οποίων το ύψος δεν έχει γνωστοποιηθεί. Από τα 872 εκατ. δολάρια, τα 669 εκατ. δολάρια έχουν αντληθεί από Έλληνες του εξωτερικού και κυρίως από επιστήμονες που έχουν αναπτύξει τεχνολογία γύρω από τον κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης. Τέτοια, για παράδειγμα, είναι η περίπτωση της αμερικανικής startup Runway με συνιδρυτή τον μηχανικό λογισμικού Αναστάση Γερμανίδη, η οποία συγκέντρωσε 141 εκατ. δολάρια από την Google, την Nvidia, τη Salesforce και άλλους επενδυτές, σε μια αποτίμηση που αγγίζει, σύμφωνα με το Reuters, το 1,5 δισ. δολάρια. Όπως αναφέρει το crunchbase, οι ευρωπαϊκές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης σήκωσαν κατά το δεύτερο τρίμηνο 1,5 δισ. δολάρια, αντιπροσωπεύοντας το 12% του συνόλου των κεφαλαίων που κατευθύνθηκαν σε εταιρείες στην Ευρώπη.

Τεύχος 342

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ