Skip to main content

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

17 Φεβρουαρίου 2022 08:56

Wind of change

του Αντώνη Βαμβακάρη

Τα τελευταία πενήντα χρόνια είμαστε σε μια συνεχή αλλαγή. Μια αλλαγή που συμβαίνει μέσα από την τεχνολογική πρόοδο που συμβαίνει γύρω μας και επηρεάζει τόσο τον τρόπο που ζούμε όσο και τον τρόπο που εργαζόμαστε και επικοινωνούμε.

Ο ρυθμός της αλλαγής, για πολλά χρόνια ήταν σταθερός και δεν προκαλούσε προβλήματα στην ενσωμάτωση των νέων στοιχείων στην καθημερινότητα των ανθρώπων. Οι υπολογιστές, οι προηγμένες τηλεπικοινωνίες, οι ηλεκτρονικές εφαρμογές στη ζωή των ανθρώπων είχαν για δεκαετίες μια σταθερή ροή ανάπτυξης, που κάποιοι πιο κοντά στην τεχνολογία τις αντιλαμβάνονταν πιο έντονα και άλλοι απλά τις προσπερνούσαν.

Αυτό, εδώ και μερικά χρόνια, έχει αλλάξει. Ζούμε σε μια σημαντική καμπή της τεχνολογικής ανάπτυξης, που όλοι παραδέχονται ότι είναι σταθμός ανάλογος με αυτόν της βιομηχανικής επανάστασης. Της έχουν μάλιστα δώσει και τον αριθμό τέσσερα, ξεκινώντας το νούμερο ένα από τα πρώτα τεχνολογικά βήματα του ανθρώπου. Όμως το θέμα μας δεν είναι το παρελθόν. Είναι το παρόν, που μας προϊδεάζει για το μέλλον που υπόσχεται σημαντικές εξελίξεις και αλλαγές σε όλα τα επίπεδα της ζωής μας.

Είναι μάλιστα ενδιαφέρον να διαπιστώσουμε πως πολλοί από τους τομείς ραγδαίας ανάπτυξης που βιώνουμε σήμερα, δεν είναι ανακαλύψεις των τελευταίων χρόνων. Είναι ιδέες που υπήρχαν για πολλές δεκαετίες, όμως τώρα έφτασε η στιγμή της ωριμότητας, για να υλοποιηθούν σωστά και να προσφέρουν τις δυνατότητες που πάντα υπόσχονταν.

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη. Όρος που πρωτοεμφανίστηκε τη δεκαετία του 1950 και κατά καιρούς υποσχόταν τρομερά επιτεύγματα και ανατροπές. Δεν βρήκε όμως ποτέ τον δρόμο της προς την ολοκληρωτική καθιέρωση, μέχρι που οι υπολογιστές και το λογισμικό μπόρεσαν να της δώσουν τα εργαλεία για να αποδώσει αυτά που πρέσβευε. Σήμερα η ΑΙ είναι πίσω από κάθε συσκευή, κάθε εργαλείο που υπάρχει γύρω μας και εξελίσσεται συνέχεια. Προσφέρει πρωτόγνωρες υπηρεσίες σε διάφορους κλάδους της επιστήμης, αλλά και της επιχειρηματικότητας, λύνοντας προβλήματα με ταχύτητα και αξιοπιστία. Αποτελεί έτσι έναν από τους πυλώνες ανάπτυξης της τεχνολογίας στην επανάσταση που ζούμε.

Ένα δεύτερο παράδειγμα εκθετικής ανάπτυξης και συνεχούς αλλαγής είναι ο κόσμος του cloud. Ούτε αυτή είναι καινούργια ιδέα. Απλά δεν θα μπορούσε να αναπτυχθεί νωρίτερα αν δεν υπήρχαν οι κατάλληλες υποδομές, οι κατάλληλες ταχύτητες επικοινωνίας και η υπολογιστική δύναμη διαχείρισης όλου αυτού του όγκου δεδομένων που παράγονται, διακινούνται και αναλύονται στο παγκόσμιο δικτυακό σύννεφο. Ένα σύννεφο που επίσης εξελίσσεται, γίνεται υβριδικό, παίρνει κάτω από τα φτερά του κάθε είδος data center και σημείο αποθήκευσης δεδομένων και γίνεται η καρδιά και το μυαλό του δικτύου. Η βασιλεία του βέβαια απειλείται από ακόμη πιο φρέσκες ιδέες όπως αυτή του Edge Computing, που φιλοδοξεί να αναλάβει τα ηνία της διαχείρισης, αλλά πάντα θα χρειάζεται το cloud για βοήθεια.

Στο παζλ αυτό δεν θα μπορούσαμε να ξεχάσουμε την τεχνολογία που υπόσχεται ότι όλα τα παραπάνω θα κινούνται γρήγορα, θα μεταφέρονται γρήγορα και θα επικοινωνούν αστραπιαία. Τις δυνατότητες αυτές μπορούν να δώσουν οι προδιαγραφές που φέρνει το δίκτυο 5G. Εξαιρετικά μεγάλες ταχύτητες, νέα πρωτόκολλα επικοινωνίας και εξελιγμένος εξοπλισμός για κάθε περίπτωση. Ένα όπλο που ακόμη δεν έχουμε δει την πλήρη αξιοποίησή του, αλλά πρεσβεύει την αλλαγή που θα επηρεάσει όσο τίποτε άλλο τον κόσμο της επικοινωνίας.

Και βέβαια αυτό το έξυπνο και παν-γρήγορο δίκτυο έχει ανάγκη από συσκευές επαφής, επικοινωνίας, εισαγωγής δεδομένων. Έξυπνες συσκευές που θα βρίσκονται παντού για να υπηρετούν το δίκτυο και τους χρήστες του. Ο όρος ξεκίνησε από internet of things για να καταλήξει σε internet of everything και να εκφράσει την ολοκληρωτική επικράτηση του δικτυωμένου κόσμου και των συσκευών του.

Όλα τα παραπάνω όμως δεν είναι τελικά τίποτε άλλο από υπηρέτες του βασιλιά της τεχνολογίας, που είναι τα δεδομένα. Έχοντας χαρακτηριστεί και ως το πολυτιμότερο αγαθό του επόμενου αιώνα ή το νόμισμα του μέλλοντος, τα δεδομένα έχουν πια μια διαφορετική αξία. Γιατί παράγονται παντού και κυρίως γιατί υπάρχει η δυνατότητα συλλογής, διαχείρισης, ανάλυσης και αξιοποίησής τους με πρωτόγνωρους τρόπους. Τρόπους και τεχνολογίες που μας παρέχει όλος ο προηγούμενος μηχανισμός τεχνητής νοημοσύνης, υποδομών δικτύων 5G και Cloud και έξυπνων συσκευών.

Αν μάλιστα σε όλα τα παραπάνω προσθέσουμε μελλοντικά τις ταχύτητες επεξεργασίας που θα μπορούν να προσφέρουν οι κβαντικοί υπολογιστές που είναι σε στάδιο εξέλιξης, έχουμε την ολοκληρωτική αλλαγή και τεχνολογική επανάσταση που ξεφεύγει σε ταχύτητες και εξέλιξη από ό,τι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Άραγε υπάρχει όριο;

Τεύχος 11

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ