Skip to main content
13 November 2023 07:54

WhatsAPP: Νέα λειτουργία ασφαλείας

Το WhatsApp, ιδιοκτησίας Meta, ανακοίνωσε πως θέτει επίσημα σε λειτουργία μία νέα λειτουργία απορρήτου στην υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων με την ονομασία “Protect IP Address in Calls”.

«Οι κλήσεις είναι κρυπτογραφημένες end-to-end, οπότε ακόμη και αν μια κλήση αναμεταδίδεται μέσω των διακομιστών του WhatsApp, το WhatsApp δεν μπορεί να ακούσει τις κλήσεις σας», ανέφερε η εταιρεία σε δήλωση που δημοσίευσε το “The Hacker News”.

Η βασική ιδέα είναι να γίνει πιο δύσκολο για τους παράγοντες απειλής να υποκλέψουν στοιχεία της κλήσης και να εντοπίσουν την τοποθεσία του χρήστη. Παρόλ’ αυτά, η νέα αυτή υπηρεσία θα οδηγήσει σε μία μικρή πτώση της ποιότητας της κλήσης.

Υπό αυτό το πρίσμα, μοιάζει με την ιδιωτική αναμετάδοση iCloud της Apple, η οποία προσθέτει ένα πρόσθετο επίπεδο ανωνυμίας δρομολογώντας τις περιόδους περιήγησης στο Safari των χρηστών μέσω δύο ασφαλών αναμεταδοτών στο διαδίκτυο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η λειτουργία που γνωστοποίησε το WhatsApp βρίσκεται υπό ανάπτυξη τουλάχιστον από τα τέλη Αυγούστου 2023. «Με τη λειτουργία ενεργοποιημένη, όλες οι κλήσεις σας θα αναμεταδίδονται μέσω των διακομιστών του WhatsApp, διασφαλίζοντας ότι τα άλλα μέρη της κλήσης δεν μπορούν να δουν τη διεύθυνση IP σας και στη συνέχεια να συμπεράνουν τη γενική γεωγραφική σας θέση», δήλωσε συγκεκριμένα το WhatsApp. «Αυτή η νέα λειτουργία παρέχει ένα πρόσθετο επίπεδο προστασίας της ιδιωτικής ζωής και ασφάλειας που απευθύνεται ιδιαίτερα στους πιο συνειδητοποιημένους χρήστες μας», πρόσθεσε.

Η λειτουργία βασίζεται σε μια ήδη ανακοινωθείσα λειτουργία απορρήτου που αναφέρεται ως «Σίγαση άγνωστων καλούντων», η οποία αποσκοπεί όχι μόνο στην προστασία των χρηστών από ανεπιθύμητες επαφές αλλά και στην ελαχιστοποίηση του κινδύνου επιθέσεων.

Τεύχος 391

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ