Skip to main content
1 December 2023 07:55

Titan: Το νέο κλειδί ασφαλείας της Google

Της Ελένης Μιχαηλίδου

Μετά από δεκαετίες ψηφιακής χρήσης, οι κωδικοί πρόσβασης των χρηστών έχουν χρησιμοποιηθεί – ξανά και ξανά – σε πληθώρα ιστοσελίδων και εφαρμογών. Αυτό, όπως είναι λογικό, καθιστά ιδιαίτερα πιθανή την περίπτωση κλοπής τους. Για τον λόγο αυτό, οι Big Tech εργάζονται πάνω σε μια απλούστερη και ασφαλέστερη εναλλακτική λύση, γνωστή ως passkeys. Μαζί με άλλες συναφείς πρωτοβουλίες της, η Google ανακοίνωσε την Τετάρτη, 15 Νοεμβρίου ότι ετοιμάζει μια νέα έκδοση του security key Titan, το οποίο αποθηκεύει passkeys απευθείας στη συσκευή.

Για τους λογαριασμούς των περισσότερων χρηστών, η διαχείριση των passkeys γίνεται απευθείας από ένα smartphone ή φορητό υπολογιστή. Όμως, για όσους αναζητούν μια διαφορετική λύση, η αποθήκευση των passkeys σε ένα token αποτελεί μία πολύτιμη επιλογή. Τα νέα κλειδιά Titan είναι πλέον διαθέσιμα και μπορούν να αποθηκεύσουν περισσότερα από 250 μοναδικά passkeys, αντικαθιστώντας τις υπάρχουσες συσκευές Titan USB-A και USB-C της Google.

Η Google ανέφερε ότι είναι ενθουσιασμένη με τις δυνατότητες των passkeys, αλλά ταυτόχρονα δήλωσε πως κατανοεί ότι δεν αποτελεί μία λύση ασφαλείας για όλους. Κάποιοι απαιτούν μια λύση που δεν εξαρτάται από τα smartphones ή χρησιμοποιούν συσκευές που δεν υποστηρίζουν passkeys. Άλλοι έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις για την ασφάλεια, αλλά όλοι έχουν ως κοινό στόχο να σταματήσουν τις επιθέσεις.

Στο πλαίσιο της εγκατάστασης ενός κλειδιού πρόσβασης για έναν λογαριασμό Google σε ένα κλειδί Titan, οι χρήστες θα κληθούν να δημιουργήσουν έναν κωδικό PIN, που θα εισάγουν μαζί με την παραγωγή του κλειδιού ασφαλείας για να συνδεθούν.

Η Google δήλωσε επίσης ότι το 2024 θα δώσει 100.000 από τα νέα κλειδιά Titan σε άτομα ευάλωτα σε κυβερνοεπιθέσεις σε όλο τον κόσμο. Η προσπάθεια αποτελεί μέρος του προγράμματος προηγμένης προστασίας της Google, το οποίο προσφέρει στους ευάλωτους χρήστες περαιτέρω παρακολούθηση λογαριασμών και τους προστατεύει από απειλές. Η εταιρεία έχει δώσει κλειδιά Titan μέσω του προγράμματος στο παρελθόν και ανέφερε την αύξηση των επιθέσεων phishing και τις επερχόμενες αμερικανικές εκλογές ως δύο παραδείγματα της ανάγκης για επέκταση των ασφαλών μεθόδων πιστοποίησης, όπως είναι τα passkeys.

Τεύχος 405

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ