Skip to main content
20 April 2023 06:53

Samsung: Γιατί μειώνεται η παραγωγή chip

Της Αφροδίτης Μπαλίδου

Η Samsung Electronics ανακοίνωσε πως σκοπεύει να μειώσει καθοριστικά τη βιομηχανική παραγωγή ημιαγωγών (chip), καθώς αντιμετωπίζει μία δυσθεώρητη μείωση της διεθνούς ζήτησης.

Η μεγαλύτερη κατασκευάστρια εταιρεία memory chips στον κόσμο δήλωσε ότι θα προχωρήσει σε μια «ουσιαστική» περικοπή της παραγωγής της μετά την απότομη πτώση των πωλήσεων και τη μείωση κατά 96% στα κέρδη του πρώτου τριμήνου. Ειδικότερα, η Samsung ανακοίνωσε πως τα λειτουργικά της κέρδη μειώθηκαν στα 600 δισ. γουόν μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου, από 14,12 τρισ. γουόν μόλις ένα χρόνο νωρίτερα, καταγράφοντας, έτσι, το χαμηλότερο κέρδος τριμήνου εδώ και 14 χρόνια. Την ίδια ώρα, τόσο η εταιρεία SK Hynix όσο και η Micron Technology, με έδρα τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ αντίστοιχα, ανακοίνωσαν κι εκείνες μείωση της παραγωγής τους.

Η είδηση αυτή έχει προβληματίσει τους ειδικούς αναλυτές, σύμφωνα με τους οποίους το γεγονός ότι μέχρι και η Samsung προχωράει σε περικοπές παραγωγής, συνιστά ξεκάθαρη απόδειξη του πόσο βαθύς είναι στην πραγματικότητα ο τρέχων κύκλος ύφεσης.

«Μειώνουμε σημαντικά την παραγωγή memory chips, ειδικά αυτή των προϊόντων που δεν κινδυνεύει με ελλείψεις αποθέματος», δήλωσε η Samsung σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους διεθνείς συνεργάτες της που αγωνιούν για το εάν θα υπάρξουν επαρκή αποθέματα chip στο άμεσο μέλλον.

Παρά την παραπάνω, όμως, εξέλιξη, η Samsung φαίνεται διατεθειμένη να συνεχίσει να επενδύει σε ερευνητικές υποδομές που αφορούν ημιαγωγούς, ωστόσο δεν ξεκαθάρισε εάν θα αναθεωρήσει – προς τα κάτω – τα φετινά της επενδυτικά σχέδια ή όχι.

Τεύχος 268

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ