Skip to main content
25 January 2024 07:52

O CEO της OpenAI στο Νταβός

Οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να αποφασίζουν «τι πρέπει να συμβεί στον κόσμο», ανεξάρτητα από την άνοδο της ΑΙ, δήλωσε την Πέμπτη, 18 Ιανουαρίου, ο Sam Altman στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της OpenAI δήλωσε ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι «καλή σε ορισμένα πράγματα, αλλά κακή σε μια κατάσταση ζωής και θανάτου».

«Πρόκειται για ένα σύστημα που είναι μερικές φορές σωστό, μερικές φορές δημιουργικό, αλλά συχνά εντελώς λάθος. Παραδείγματος χάρη, δεν θα θέλατε να το έχετε να οδηγεί το αυτοκίνητό σας, αλλά είναι βοηθητικό στο brainstorming για το τι να γράψετε ή στο γράψιμο κώδικα προγραμματισμού που εσείς χρειάζεται μόνο να ελέγξετε».

Το ChatGPT είναι ένα από τα πολλά συστήματα γενετικής τεχνητής νοημοσύνης (Generative AI) που μπορούν να δημιουργήσουν περιεχόμενο κατά παραγγελία των χρηστών και τα οποία, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα μπορούσαν να μεταμορφώσουν την παγκόσμια οικονομία. Υπάρχουν, όμως, και δυστοπικοί φόβοι ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να καταστρέψει την ανθρωπότητα ή, τουλάχιστον, να οδηγήσει σε εκτεταμένες απώλειες θέσεων εργασίας.

Ο Άλτμαν εξέφρασε μία πιο αισιόδοξη άποψη. Εστίασε στο ότι οι άνθρωποι έχουν βρει τρόπους να γίνουν πιο παραγωγικοί χρησιμοποιώντας τη δημιουργική ΑΙ και συνάμα έχουν καταλάβει «για ποιον λόγο δεν πρέπει να τη χρησιμοποιούν». Η δημιουργική ΑΙ δίνει στους ανθρώπους «καλύτερα εργαλεία» και «πρόσβαση σε πολύ περισσότερες δυνατότητες», αλλά «εξακολουθούμε να είμαστε πολύ επικεντρωμένοι ο ένας στον άλλον», πρόσθεσε.

Η τεχνητή νοημοσύνη ήταν ένα από τα βασικά θέματα της φετινής συνάντησης στο Νταβός, με πολλαπλές συνεδρίες που διερευνούν τον αντίκτυπο της τεχνολογίας στην κοινωνία, τις θέσεις εργασίας και την ευρύτερη οικονομία. Μιλώντας στο ίδιο πάνελ με τον Άλτμαν, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Salesforce, Μαρκ Μπένιοφ, δήλωσε ότι η τεχνητή νοημοσύνη δεν πρόκειται να υποκαταστήσει τους ανθρώπους, αλλά μάλλον να τους ενισχύσει. Παρά την αισιοδοξία για τις δυνατότητες της τεχνολογίας, τόσο ο Μπένιοφ όσο και ο Άλτμαν τόνισαν την ανάγκη ρύθμισης των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης για την προστασία από ορισμένες από τις πιθανές υπαρξιακές απειλές που θέτει η τεχνολογία. Ο Άλτμαν, τέλος, αναφέρθηκε στην απότομη απόλυσή του και στη συνέχεια την ταχεία επαναπρόσληψή του από το συμβούλιο της OpenAI, μέσα σε λίγες ημέρες, τον περασμένο Νοέμβριο, για την οποία σχολίασε χαρακτηριστικά: «Κάποια στιγμή, πρέπει απλά να γελάσεις!»

Τεύχος 434

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ