Skip to main content
30 March 2023 06:43

O Πρόεδρος και CEO του Ομίλου CBS στο Techmail

Συνέντευξη στους Χρίστο Κρανάκη και Βασιλική Χονδροδήμου

Το σημερινό τεύχος του Techmail φιλοξενεί τον Πρόεδρο και Διευθύνων Σύμβουλο του Ομίλου Cosmos Business Systems, κο Δημήτρη Δάφνη. Ο κος Δάφνης, με πολύχρονη εμπειρία στον χώρο των επιχειρήσεων και ειδικά αυτόν του IT, ανέλυσε διεξοδικά την πορεία της CBS στην πάροδο του χρόνου και τα «μυστικά» της – αναγνωρισμένης από τους πάντες – επιτυχίας της. Αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην πλούσια ιστορική διαδρομή της εταιρείας, η οποία «στέφθηκε» με μερικές από τις πλέον σημαίνουσες συνεργασίες με διεθνώς αναγνωρισμένους vendors και ισχυρούς τελικούς πελάτες. Ενώ, ακόμα, ανέλυσε επακριβώς το «πώς» οι λύσεις της CBS μπορούν να βρουν εφαρμογή στο σύγχρονο επιχειρηματικό περιβάλλον. Τέλος, αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνεργασία με την Lancom, στο μέτωπο της κυβερνοασφάλειας.

Ακολουθεί αναλυτικά η συνέντευξη:

Εδώ και πάνω από 30 χρόνια η Cosmos Business Systems πρωταγωνιστεί σε Ελλάδα και Κύπρο σαν ένας από τους πλέον αναγνωρισμένους System Integrators του κλάδου. Ποια η ακριβής ιστορική διαδρομή της εταιρείας και ποιοι οι σημαντικότεροι κόμβοι αυτής;

Ήδη διανύουμε το 35ο έτος από την ίδρυση της εταιρείας Cosmos το 1988 και το 39ο από την ίδρυση της παλαιότερης εταιρείας μας, της Microland το 1984, η οποία, μετά την εξαγορά της Cosmos από το δικό μας management τον Ιούνιο του 2000 και την αποχώρησή μας από εκεί, αποτέλεσε τον βασικό πυρήνα της «δημιουργίας» του ομίλου Cosmos Business Systems, που γνωρίζουμε σήμερα, με την πρόσληψη καταξιωμένων και έμπειρων στελεχών, πολλά εκ των οποίων είναι ακόμη μαζί μας!

Αν, λοιπόν, μπορούμε να «χωρίσουμε» την ιστορία, αυτή έχει δύο διακριτές φάσεις: Την πρώτη περίοδο από το 1988, που ιδρύεται ως ένα Computer Shop στη Στουρνάρη, μέχρι την εξαγορά της από εμάς τον Ιούνιο του 2000. Και τη δεύτερη περίοδο από το 2000 μέχρι σήμερα που είναι ένας Systems Integrator, με σαφή στόχευση στην αγορά των ολοκληρωμένων λύσεων πληροφορικής και επικοινωνιών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με κύκλο εργασιών που πλησιάζει τα 60 εκατ. ευρώ το 2023 και απασχολεί 255 εργαζόμενους.

Εστιάζοντας, λοιπόν, στην τελευταία περίοδο των 22 ετών, σε αδρές γραμμές θα τοποθετούσα ως κομβικά σημεία, τη δημιουργία των 4 πυλώνων δραστηριότητας – business units (ΙΤ, Telecoms, Software, Services) το 2001, την ίδρυση της Cosmos Consulting, που αποτελεί τον βραχίονα παραγωγής λογισμικού και συμβουλευτικών υπηρεσιών για επιχειρήσεις και δημόσιο, το 2006, την κατασκευή του ιδιόκτητου κτιρίου μας, 3.200 τ.μ., στη Μεταμόρφωση το 2012, τη δημιουργία του κλάδου δημοσίου παράλληλα με τον ιδιωτικό τομέα το 2007, την ίδρυση της θυγατρικής μας στην Κύπρο – CBS IT Systems Cyprus LTD, το 2008, την ίδρυση υποκαταστημάτων της Θεσσαλονίκης (2009) και Κρήτης (2022) και την πλέον πρόσφατη ίδρυση της εταιρείας Cyber Security , της CBSLAN AE το 2023 σε συνεργασία με την εταιρεία Lancom.

Προφανώς, παράλληλα με αυτά, θεωρούμε πολύ σημαντικές τις απευθείας συνεργασίες μας με όλους τους μεγάλους vendors του πλανήτη, και τα χιλιάδες μικρά και μεγαλύτερα έργα που έχουμε υλοποιήσει με επιτυχία όλα αυτά τα χρόνια.

Προσφέρετε λύσεις σε πληθώρα Business Units. Πώς μπορείτε και συνδυάζετε την παροχή υπηρεσιών σε έναν τόσο ευρύ κλάδο όσο αυτός του IT, ο οποίος, μάλιστα, χαρακτηρίζεται από υψηλό συναγωνισμό;

Η ουσιαστική μας στόχευση, από την πρώτη μέρα της δημιουργίας της νέας Cosmos, ήταν να προσφέρουμε λύσεις με προστιθέμενη αξία, δηλαδή να «πακετάρουμε» τα προϊόντα με συμβουλευτικό σχεδιασμό, υπηρεσίες, λογισμικό και μακροχρόνια συμβόλαια υποστήριξης.

Αυτή η προσέγγιση, σε συνδυασμό με τις πιστοποιήσεις του τεχνικού τμήματος και το γεγονός ότι είμαστε εξουσιοδοτημένοι service providers κατασκευαστών (ΙΒΜ, Lenovo, ΗΡΕ, HPI, Dell, Cisco, Avaya, Huawei κ.λπ.) μας επιτρέπει να είμαστε και ανταγωνιστικοί και κερδοφόροι.

Εξ άλλου η αναγνώριση των πελατών μας ότι οι πολύπλοκες λύσεις πληροφορικής και επικοινωνιών δεν αφορούν αποκλειστικά το υλικό, αλλά το συνολικό πακέτο, που περιλαμβάνει το cost of ownership, δηλαδή και τις υπηρεσίες, καθιστά τη συνεργασία με integrators προστιθέμενης αξίας, απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνεχή λειτουργία των συστημάτων.

Η τάση αυτή έχει αυξηθεί ακόμη περισσότερο, καθώς οι εγκαταστάσεις δεν περιορίζονται σε ένα site, αλλά εκτείνονται τόσο γεωγραφικά όσο και σε επίπεδο cloud computing, όπου πλέον η λειτουργία της επιχείρησης ή του οργανισμού απαιτούν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, εμπειρία και τεχνογνωσία, που διαθέτουμε τόσο από πλευράς εγκατεστημένης βάσης όσο και πολυπλοκότητας των εγκαταστάσεων.

Το πελατολόγιο σας εντυπωσιάζει. Εάν μπορείτε να ξεχωρίσετε κάποιες, ποιες επαγγελματικές συμφωνίες θα χαρακτηρίζατε ως σταθμό στην πορεία της εταιρείας;

Η βάση πελατών της εταιρείας αποτελεί, όπως σε κάθε επιχείρηση του κλάδου μας, την πολυτιμότερη περιουσία, η οποία δημιουργείται από τα πολλά έτη που είμαστε στην αγορά, αλλά κυρίως από τις επιτυχημένες εγκαταστάσεις μας και την ικανοποίηση των πελατών.

Η εταιρεία μας διαφυλάσσει τις λεπτομέρειες των επαγγελματικών σχέσεων και έχει ως αρχή να μην δημοσιοποιεί τις εγκαταστάσεις και τα ονόματα των πελατών του ιδιωτικού τομέα χωρίς τη συγκατάθεση των ίδιων, παρά μόνο αυτών του δημοσίου, που δημοσιεύονται στη Διαύγεια. Επομένως, θα αναφερθώ περιγραφικά στα ιδιωτικά έργα και ονομαστικά σε ορισμένα εμβληματικά του Δημοσίου:

Για την κατηγορία του ιδιωτικού τομέα θα ανέφερα ως εξαιρετικής σημασίας έργα δικτύων SD WAN ( τεχνολογίας VMware και ΗΡΕ αντίστοιχα) σε μεγάλη Ελληνική Τράπεζα και κορυφαίο retailer, με άνω των 100 υποκαταστημάτων. Θα υπογράμμιζα, επίσης, την ολική δικτύωση άλλης τράπεζας με εξοπλισμό Huawei, ενώ σχετικά με τα έργα του Δημοσίου, θα ξεχώριζα πελάτες όπως το Κτηματολόγιο, το ΕΔΥΤΕ και το Υπουργείο Ναυτιλίας, στην Ελλάδα, τα Ταχυδρομεία της Κύπρου και το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Κύπρου. Δεν θα ήθελα, ακόμη, να παραλείψω την εγκατάσταση του μεγαλύτερου υπολογιστικού κέντρου με HPC στο ΕΔΥΤΕ στην Ελλάδα, που συγκαταλέγεται στα μεγαλύτερα 400 του κόσμου.

Προφανώς όλα αυτά σε συνεργασία με τους κορυφαίους κατασκευαστές ανά τον κόσμο, τους οποίους και εκπροσωπούμε.

Πρόσφατα ξεκινήσατε συνεργασία με την εταιρεία Lancom και μεταξύ άλλων δουλεύετε από κοινού στο μέτωπο του cybersecurity. Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια αναφορικά με τον τομέα της κυβερνοασφάλειας;

Καθώς οδηγούμαστε σε μια hyper connected κοινωνία, όπου όλες οι συσκευές και οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν, καθίσταται μονόδρομος η ασφάλεια των συστημάτων, η συνεχής λειτουργία και διατήρηση της ακρίβειας των δεδομένων.

Η παγκόσμια «αγορά» των cyber criminals αυξάνει γεωμετρικά, διότι υπάρχουν πολλά χρήματα στο «τραπέζι». Με κύριο όχημα το ransomware, το κλείδωμα και την εκβίαση οργανισμών και επιχειρήσεων, χτίζεται ένα γιγάντιο κύκλωμα απατεώνων, οι οποίοι επιζητούν να βγάλουν χρήματα εις βάρος ιδιωτών ή επιχειρήσεων και οργανισμών, αλλά και για κάθε λογής έγκλημα.

Η ανάγκη, λοιπόν, της προστασίας όλων μας, από αυτήν τη διαρκώς αυξανόμενη απειλή, αλλά και η διατήρηση της λειτουργίας των επιχειρήσεων, καθώς και η επαναλειτουργία σε περίπτωση φυσικής καταστροφής (disaster recovery), αποτελεί για εμάς και τους πελάτες μας πρωταρχικό στόχο και μάλιστα σε 24ωρη βάση.

Η εταιρεία Lancom είναι ένας από τους κορυφαίους παρόχους υπηρεσιών Data Center και εξαιρετικός πάροχος υπηρεσιών δικτύωσης WAN. Με δεδομένη την εξαιρετική συνεργασίας μας, τη συμπληρωματικότητα των δραστηριοτήτων, την τεχνογνωσία και την «χημεία» μεταξύ των διοικήσεων και των στελεχών των εταιρειών μας, θεωρήσαμε ότι το νέο εγχείρημα θα είναι ένα win-win έργο, όχι μόνο για μας αλλά, πρωτίστως, για τους πελάτες και των δύο εταιρειών.

Για τον σκοπό αυτό συγκροτήσαμε την CBSLAN AE, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, γραφείο στην Αθήνα και δράση σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο, ώστε να καλύψουμε τη ζήτηση που υπάρχει και να αυξήσουμε κατακόρυφα τις υπηρεσίες μας προς τους πελάτες μας.

Με δεδομένο τον ανταγωνισμό και τις ανάγκες της αγοράς, το πακέτο λύσεων θα επεκτείνεται πέραν του Cyber Security Services και των σχετικών υπηρεσιών, σε λύσεις DR, σε υπηρεσίες GDPR και φυσικά σε λύσεις Business Continuity.

Η βασική μας πεποίθηση είναι ότι ο τομέας αυτός της ασφάλειας, ο οποίος απαιτεί και οικονομικό και ανθρώπινο κεφάλαιο, θα αποτελεί κύρια αιτία επιλογής system integrator από τους πελάτες μας στο μέλλον. Αυτόν τον στόχο θα τον επιτύχουμε, ως ένας από τους βασικούς παρόχους τεχνολογίας της αγοράς με ολοκληρωμένες προτάσεις, σε Ελλάδα και Κύπρο!

Τεύχος 258

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ