Skip to main content
29 August 2022 06:44

myPhoto: Ψηφιακές φωτογραφίες και υπογραφές συσχετισμένες με ΑΦΜ

Της Βασιλικής Χονδροδήμου

Σύμφωνα με απόφαση που κοινοποιήθηκε από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σύντομα θα τεθεί σε λειτουργία της ψηφιακής υπηρεσίας myPhoto. Με την υπηρεσία αυτή, οι φωτογράφοι θα μπορούν να μεταφορτώσουν τις ψηφιακές φωτογραφίες και την οπτική απεικόνιση της ιδιόχειρης υπογραφής του φυσικού προσώπου στην υπηρεσία και στη συνέχεια, καταχωρίζει το επιθυμητό στοιχείο επικοινωνίας του φυσικού προσώπου (email ή το κινητό), όπου θα λάβει αλφαριθμητικό κωδικό (κωδικάριθμος) για να συνδεθεί στα αρχεία που τον αφορούν. Ο κωδικάριθμος παράγεται αυτόματα από την ψηφιακή υπηρεσία και παρέχεται και σε μορφή Κωδικού Άμεσης Απόκρισης (QR Code), ώστε να μπορεί να σαρωθεί και μέσω συσκευών που διαθέτουν λειτουργία κάμερας.

Το φυσικό πρόσωπο εξετάζει σε μορφή προεπισκόπησης τα αρχεία φωτογραφίας προσώπου και οπτικής απεικόνισης της ιδιόχειρης υπογραφής που αντιστοιχούν στον κωδικάριθμο που υπέβαλε και τις αποδέχεται ή τις απορρίπτει, εφόσον η φωτογραφία προσώπου δεν απεικονίζει τον ίδιο ή η οπτική απεικόνιση της ιδιόχειρης υπογραφής δεν αντιστοιχεί σε αυτόν.

Σε περίπτωση αποδοχής των αρχείων, αυτά και ο κωδικάριθμος συσχετίζεται με τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) του φυσικού προσώπου, μέσω της αντίστοιχης επιλογής στην ψηφιακή υπηρεσία, και διατηρείται στο σύστημα για ένα έτος.

Το φυσικό πρόσωπο μπορεί να εξουσιοδοτήσει μέσω του myPhoto ηλεκτρονικές εφαρμογές και υπηρεσίες που παρέχονται από Φορείς του Δημόσιου Τομέα να αντλήσουν τα συσχετισμένα αρχεία φωτογραφίας προσώπου και οπτικής απεικόνισης της ιδιόχειρης υπογραφής του μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ. Το ψηφιακό αρχείο της οπτικής απεικόνισης της ιδιόχειρης υπογραφής κάθε φυσικού προσώπου επιτρέπεται να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά κατά τη διαδικασία έκδοσης και ανανέωσης διπλώματος οδήγησης.

Τεύχος 117

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ