Skip to main content
25 January 2024 07:51

Microsoft υπό απειλή

Της Ελένης Μιχαηλίδου

Μια ρωσική ομάδα από hackers απέκτησε πρόσβαση σε ορισμένους λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ανώτερων στελεχών της Microsoft, όπως αποκάλυψε ο τεχνολογικός γίγαντας το απόγευμα της Παρασκευής, 12 Ιανουαρίου.

«Η ομάδα ασφαλείας της Microsoft εντόπισε μια επίθεση στα εταιρικά μας συστήματα στις 12 Ιανουαρίου 2024 και ενεργοποίησε αμέσως τη διαδικασία αντίδρασής μας για τη διερεύνηση, τη διακοπή τής κακόβουλης δραστηριότητας, τον μετριασμό της επίθεσης και την άρνηση περαιτέρω πρόσβασης του απειλητικού φορέα», ανέφερε το Κέντρο Απόκρισης Ασφάλειας της Microsoft σε ανάρτηση του. «Η Microsoft έχει ταυτοποιήσει τον δράστη της απειλής ως “Midnight Blizzard”, τον ρωσικό κρατικά υποστηριζόμενο δράστη που είναι επίσης γνωστός ως Nobelium».

Οι hackers κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση σε ένα «πολύ μικρό ποσοστό εταιρικών λογαριασμών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Microsoft», σύμφωνα με ανάρτηση στο ιστολόγιο της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένων λογαριασμών που ανήκαν σε μέλη της ανώτερης ηγετικής ομάδας της και σε υπαλλήλους των τμημάτων κυβερνοασφάλειας και νομικών υπηρεσιών της.

Η εταιρεία ανέφερε ότι οι hackers κατάφεραν να αποσπάσουν ορισμένα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και συνημμένα έγγραφα, αν και η προκαταρκτική έρευνα δείχνει ότι οι επιτιθέμενοι φαίνεται να αναζητούσαν πληροφορίες που σχετίζονται με την ίδια την Midnight Blizzard. Αυτό αντικατοπτρίζει αυτό που έκανε η ίδια ομάδα όταν χρησιμοποίησε παραποιημένο λογισμικό της SolarWinds για να διεισδύσει σε υπηρεσίες των ΗΠΑ το 2020 και στη συνέχεια προσπάθησε να παρακολουθήσει πώς η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανταποκρινόταν στις εισβολές της.

Τεύχος 434

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ