Skip to main content
26 June 2023 06:59

Meta: Μπλόκο στα καναδικά MME 

Το Facebook και το Instagram θα μπλοκάρουν την πρόσβαση σε δημοσιεύματα που προέρχονται από καναδικά μέσα ενημέρωσης, δήλωσε η μητρική εταιρεία τους, η Meta, αντιδρώντας σ’ έναν νόμο που μόλις ψηφίσθηκε και υποχρεώνει τους κολοσσούς του διαδικτύου να πληρώνουν για να διανέμουν το περιεχόμενο των τοπικών μέσων ενημέρωσης. 

«Σήμερα επιβεβαιώνουμε ότι το περιεχόμενο επικαιρότητας δεν θα είναι πλέον διαθέσιμο στο Facebook και το Instagram για τους χρήστες στον Καναδά», ανέφερε η Meta σε ανακοίνωσή της, υπογραμμίζοντας ότι είχε προειδοποιήσει επανειλημμένα πως θα έπαιρνε αυτό το μέτρο. 

«Αν η κυβέρνηση δεν μπορεί να υπερασπιστεί τους Καναδούς απέναντι στους γίγαντες του διαδικτύου, ποιος θα το κάνει;», διαμήνυσε αντιδρώντας ο υπουργός Κληρονομιάς, Πάμπλο Ροντρίγκες.  

Ο νέος νόμος υποχρεώνει τους «γίγαντες» της ψηφιακής οικονομίας να συνάπτουν «δίκαιες» εμπορικές συμφωνίες με τα καναδικά μέσα ενημέρωσης για τα δημοσιεύματα που ανεβάζουν στις πλατφόρμες τους, διότι διαφορετικά θα πρέπει να προσφύγουν σε υποχρεωτική διαιτησία. 

Τον περασμένο μήνα, ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό κατηγόρησε τη Meta ότι εμποδίζει την πρόσβαση ορισμένων Καναδών στη διαδικτυακή ενημέρωση στο πλαίσιο δοκιμών, δηλώνοντας πως η εταιρεία είναι «βαθιά ανεύθυνη και αποσυνδεμένη από την πραγματικότητα» όταν αρνείται να πληρώσει τους δημοσιογράφους για τη δουλειά τους. Η αντίθεσή της στο νομοσχέδιο, δήλωσε ο πρωθυπουργός, είναι «εσφαλμένη και επικίνδυνη για τη δημοκρατία μας και την οικονομία μας». 

Ο νέος νόμος, όμως, επικρίνεται έντονα από Meta και Google. Η εκπρόσωπος της Google, Τζεν Κράιντερ, δήλωσε πως η επιχείρηση «θα κάνει τα πάντα για να αποφύγει ένα αποτέλεσμα που κανείς δεν θέλει» και πως «μέχρι τώρα καμιά από τις ανησυχίες μας δεν έχει ληφθεί υπόψη». 

Τεύχος 313

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ