Skip to main content

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

10 January 2024 07:54

Kapersky: Περιστατικά phishing κατά την εορταστική περίοδο

Ορισμένοι ιστότοποι phishing στοχεύουν στην απόκτηση δεδομένων, διεισδύοντας σε προσωπικούς λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης και εφαρμογών μηνυμάτων των χρηστών με διάφορα προσχήματα, αναφέρει η εταιρεία κυβερνοασφάλειας Kapersky. Ζητούν πληροφορίες οι οποίες μόλις υποβληθούν, περνούν απευθείας στα χέρια των απατεώνων, συνεχίζει.

Ένα τέτοιου είδους phishing περιστατικό εντοπίστηκε πρόσφατα στη Σιγκαπούρη. Οι απατεώνες δημιούργησαν έναν εξελιγμένο ιστότοπο phishing που στοχεύει άτομα με την υπόσχεση υποτιθέμενων πληρωμών το νέο έτος από το Υπουργείο Οικονομικών της Σιγκαπούρης. Αυτός ο παραπλανητικός ιστότοπος σχεδιάστηκε για να μιμηθεί την επωνυμία του Υπουργείου, δίνοντάς του έναν αέρα αξιοπιστίας. Για να λάβουν την πληρωμή, ζητήθηκε από τους επισκέπτες να εισαγάγουν τα στοιχεία του λογαριασμού τους στο Telegram.

Μόλις ο χρήστης εισαγάγει τα στοιχεία του λογαριασμού στο Telegram, οι απατεώνες μπορούν στη συνέχεια να αποκτήσουν πλήρη πρόσβαση στον λογαριασμό, οδηγώντας ενδεχομένως σε κλοπή ψηφιακής ταυτότητας, πρόσβαση σε ιδιωτικές συνομιλίες και δυνατότητα πλαστοπροσωπίας του θύματος για περαιτέρω κακόβουλη δραστηριότητα.

Ιστότοποι phishing που μιμούνται τράπεζες για διαγωνισμούς

Μια άλλη τεχνική phishing που σχεδιάστηκε για να παγιδεύει όσους πιστεύουν σε θαύματα είναι η λαχειοφόρος αγορά από τράπεζες. Καθώς η παραμονή της Πρωτοχρονιάς είναι μια εποχή προσφορών και δώρων, οι απατεώνες έχουν δημιουργήσει ιστότοπους phishing που προσκαλούν τους χρήστες να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς δώρων με στόχο την απόκτηση τραπεζικών στοιχείων θυμάτων.

Ένα παράδειγμα αυτής της Πρωτοχρονιάτικης απάτης στόχευε ειδικά στους πολίτες των Φιλιππίνων. Σε αυτό το σχέδιο, τα άτομα παραπέμπονταν σε έναν ιστότοπο που τους ζητούσε να γυρίσουν έναν τροχό για την ευκαιρία να κερδίσουν ένα χρηματικό ποσό. Μετά την περιστροφή του τροχού, εμφανίστηκαν τα υποτιθέμενα κέρδη των χρηστών και τους ζητήθηκε να επιλέξουν μεταξύ διαφόρων τραπεζών όπου θα μπορούσαν να κατατεθούν τα υποτιθέμενα κεφάλαια.

Αφού έκαναν την επιλογή, οι χρήστες βρέθηκαν σε ιστότοπους phishing που έχουν σχεδιαστεί για να μιμούνται νόμιμες διαδικτυακές τραπεζικές διεπαφές. Αυτή η παραπλανητική τακτική ήταν η τελική κίνηση στην απάτη, με στόχο να εξαπατήσει τα θύματα αποκτώντας πρόσβαση στα τραπεζικά τους διαπιστευτήρια και τελικά στα κεφάλαιά τους.

Τεύχος 423

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ