Skip to main content

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

9 November 2023 07:58

Kapersky: Αύξηση κυβερνοεπιθέσεων λόγω πολέμου

Νέο πεδίο δράσης για το ψηφιακό έγκλημα ανοίγει η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς, καθώς όπως σημειώνει ο ΣΕΠΕ, οι κυβερνοεγκληματίες προσπαθούν να επωφεληθούν από την προθυμία των ανθρώπων να βοηθήσουν όσους επηρεάζονται, εξαπατώντας τα πιθανά θύματα, ώστε να κάνουν δωρεές, που τελικά οδηγούν στην κλοπή των χρημάτων τους.

Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με την Kaspersky, οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου έχουν διαδώσει πάνω από 500 e-mail και έχουν δημιουργήσει δόλιους ιστότοπους για να επιταχύνουν τη διαδικασία μεταφοράς χρημάτων. «Ψεύτικες φιλανθρωπικές απάτες συμβαίνουν συχνά, εκμεταλλευόμενες πραγματικές καταστροφές ή καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Δυστυχώς, η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς δεν διαφέρει», αναφέρει η εταιρεία.

Οι ειδικοί της, παρατήρησαν μια αύξηση των κακόβουλων e-mails, γραμμένων στην αγγλική γλώσσα, που ζητούσαν δωρεές για όσους επηρεάζονται από τη σύγκρουση. Οι λύσεις ασφαλείας της εταιρείας ανίχνευσαν περισσότερα από 540 τέτοια e-mails.

Οι επιτιθέμενοι χρησιμοποιούν προηγμένες τεχνικές κοινωνικής μηχανικής για να εκμεταλλευτούν τη συμπόνια και την επιθυμία των ανθρώπων να βοηθήσουν, προσπαθώντας να δελεάσουν πιθανά θύματα να κάνουν δωρεές, ώστε να κλέψουν τα χρήματά τους.

Οι απατεώνες παριστάνουν φιλανθρωπικούς οργανισμούς και χρησιμοποιούν συναισθηματική γλώσσα για να δελεάσουν τους χρήστες να κάνουν κλικ σε έναν σύνδεσμο ιστότοπου απάτης, όπου τους ζητείται να συνεισφέρουν. Αυτά τα παραπλανητικά e-mails προέρχονται από διάφορες διευθύνσεις.

Πώς δρουν:

Οι σύνδεσμοι, που χρησιμοποιούνται στα e-mails, οδηγούν σε ιστότοπο απάτης. Αυτός ο ιστότοπος παρέχει στους χρήστες ένα πλαίσιο σχετικά με τη σύγκρουση, εμφανίζει φωτογραφίες και τους ενθαρρύνει να κάνουν δωρεές. Οι απατεώνες διευκολύνουν τις εύκολες μεταφορές χρημάτων, προσφέροντας επιλογές για διάφορες συναλλαγές κρυπτονομισμάτων – Bitcoin, Ethereum, Tether και Litecoin.

Οι απατεώνες προσπαθούν να δημιουργήσουν πολλαπλές παραλλαγές κειμένου για να αποφύγουν τα φίλτρα ανεπιθύμητης αλληλογραφίας. Για παράδειγμα, χρησιμοποιούν διάφορες φράσεις, όπως «επικαλούμαστε τη συμπόνια και την καλοσύνη σας» ή «επικαλούμαστε την ενσυναίσθηση και τη γενναιοδωρία σας» και αντικαθιστούν λέξεις, όπως «βοήθεια», με συνώνυμα, όπως «υποστήριξη», «συνδρομή», κ.λπ.

«Εκτός αυτού, αλλάζουν συνδέσμους και διευθύνσεις αποστολέα. Ισχυρές λύσεις ψηφιακής ασφάλειας, βέβαια, προστατεύουν από αυτές τις τακτικές», αναφέρει η Kaspersky.

«Δυστυχώς, σελίδες απάτης, όπως αυτές, μπορούν να πολλαπλασιαστούν γρήγορα, αλλάζοντας τον σχεδιασμό τους και στοχεύοντας σε διαφορετικές ομάδες. Για να αποφύγετε τις απάτες, θα πρέπει να ελέγχετε προσεκτικά τις σελίδες πριν δωρίσετε τα χρήματά σας», σημειώνει η εταιρεία.

Τεύχος 389

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ