Skip to main content
19 September 2022 06:48

ISACA: Ποια είναι η τρέχουσα κατάσταση στην ψηφιακή ασφάλεια;

Του Στάθη Ασπιώτη

Η ψηφιακή εμπιστοσύνη πρέπει να είναι κορυφαία προτεραιότητα για να επιτευχθούν πλήρως τα οφέλη των προγραμμάτων ψηφιακού μετασχηματισμού. Αυτό είναι το συμπέρασμα από την έκθεση για το State of Digital Trust 2022 της ISACA, που δείχνει ότι υπάρχουν σημαντικά κενά μεταξύ του τι κάνουν οι επιχειρήσεις τώρα και του τι πρέπει να κάνουν για να εδραιωθούν ως ηγέτιδες και να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των πελατών στο μελλοντικό ψηφιακό οικοσύστημα.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι επιχειρήσεις αναγνωρίζουν ότι η ψηφιακή εμπιστοσύνη είναι σημαντική (98%) και σχετίζεται με τη δουλειά τους (63%). Ωστόσο, μόνο το 12% των οργανισμών δήλωσε ότι διαθέτει προσωπικό αφοσιωμένο στον ρόλο της ψηφιακής εμπιστοσύνης. Επιπλέον, περισσότεροι από τέσσερις στους πέντε ερωτηθέντες (98% επί συνόλου 2.755 επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα) δήλωσαν ότι η ψηφιακή εμπιστοσύνη θα είναι ακόμα πιο σημαντική σε πέντε χρόνια.

Αυτό αφήνει τις επιχειρήσεις ευάλωτες στους κινδύνους που συνδέονται με την έλλειψη ψηφιακής εμπιστοσύνης, για τους οποίους η ISACA σημείωσε ότι περιλαμβάνονται καταστροφικές συνέπειες για τη φήμη, τις κανονιστικές και οικονομικές επιπτώσεις. Μόνο το 66% είπε ότι ο οργανισμός τους δίνει προτεραιότητα στην ψηφιακή εμπιστοσύνη σε επαρκές επίπεδο.

Ο Chris Dimitriadis, Chief Global Strategy Officer της ISACA, δήλωσε: «Η ψηφιακή εμπιστοσύνη είναι μια πολύ σημαντική ευπάθεια 100%, καθώς ο ψηφιακός μετασχηματισμός επιταχύνεται. Μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια το πρόβλημα θα γίνει κρίσιμο». Τόνισε ότι η επιτυχία στον ψηφιακό μετασχηματισμό βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη σωστή ψηφιακή εμπιστοσύνη και πρέπει να περιλαμβάνει την κατάρρευση των σιλό σε επαγγελματικούς τομείς.

Ορισμένες βιομηχανίες, όπως ο χρηματοπιστωτικός τομέας, έχουν επενδύσει σε μεγάλο βαθμό σε τομείς όπως η κυβερνοασφάλεια, η ιδιωτικότητα και η διασφάλιση, καθιστώντας τους πιο ώριμους όσον αφορά στον κίνδυνο και την ασφάλεια. Ωστόσο, ταυτόχρονα έχουν την εμπειρία επιτάχυνσης στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών, που συνοδεύουν την ανάγκη για ψηφιακή εμπιστοσύνη για να είναι επιτυχής. Την ίδια στιγμή, η υιοθέτηση της τεχνολογίας εισάγει νέες απειλές. Οι πιο ώριμοι τομείς, όπως ο χρηματοοικονομικός, έχουν την ευκαιρία να ευδοκιμήσουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό, αλλά είναι πιο ευάλωτοι λόγω της ανάγκης για ψηφιακή εμπιστοσύνη, τόνισε ο Dimitriadis.

Η ψηφιακή εμπιστοσύνη πρέπει να ενσωματώνει προσωπικό πέρα από την ομάδα κυβερνοασφάλειας. Η εφαρμογή στρατηγικών ψηφιακής εμπιστοσύνης σε έναν οργανισμό θα πρέπει να προσεγγίζεται με συστημικό τρόπο τόσο σε άτομα όσο και σε οργανισμούς.

• Δύο από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την επίτευξη ψηφιακής εμπιστοσύνης, σύμφωνα με την έκθεση της ISACA, είναι η έλλειψη δεξιοτήτων και κατάρτισης (53%) και η έλλειψη προϋπολογισμού (41%).

• Οι τρεις κορυφαίοι ρόλοι για την ενίσχυση της ψηφιακής εμπιστοσύνης είναι η ΙΤ στρατηγική και η διακυβέρνηση της πληροφορικής (ΙΤ Governance) (84%), η ασφάλεια (80%) και το ίδιο το IT (74%).

Η ISACA σημείωσε ότι πολλοί οργανισμοί βρίσκονται ακόμη σε πρώιμα στάδια ψηφιακού μετασχηματισμού, επομένως αυτή είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για τους επαγγελματίες να προχωρήσουν, να αποκτήσουν γνώσεις και να ηγηθούν μιας διεπιστημονικής ομάδας.

Τεύχος 132

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ