Skip to main content
16 September 2022 06:48

iOS 16: Οι 2 δικλείδες ασφαλείας για την… έσχατη λύση

Του Χρίστου Κρανάκη

Όπως είχε ανακοινωθεί προ μηνών, το αναβαθμισμένο λογισμικό για τα iPhone, iOS 16, σχεδιάστηκε για να παρέχει μέγιστο βαθμό προστασίας στον χρήστη. Ως εξέχουσες καινοτομίες της beta 5 του iOS 16, που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα 12/09, ξεχωρίζουν τα εργαλεία Safety Check και Lockdown Mode. Παρότι αρκετά διαφορετικά μεταξύ τους, η Apple θεωρεί πως η ταυτόχρονη ενσωμάτωσή τους μπορεί να αποβεί σωτήρια ακόμα και στα χειρότερα σενάρια ψηφιακής επίθεσης.

Αρχικά το Safety Check, που κυρίαρχα χρησιμοποιείται για την προστασία θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, διαθέτει ως βασική λειτουργία τη δυνατότητα γνωστοποίησης στον χρήστη του πόσοι και ποιοι έχουν πρόσβαση στα δεδομένα που μοιράζεται μέσω social media (λ.χ. δεδομένα GPS). Παρόλα αυτά όμως, στην αναβαθμισμένη εκδοχή iOS αναμένεται να αξιοποιηθεί και σαν εργαλείο υπεράσπισης του χρήστη από ψηφιακές επιθέσεις των hackers. Η πρόσθετη λειτουργία του, Emergency Reset, λειτουργεί σαν ψηφιακό «κουμπί πανικού» και χρησιμοποιείται σε περίπτωση που έχει αποκτηθεί πρόσβαση στη συσκευή από άγνωστο λογαριασμό.

Φυσικά, η λειτουργία Lockdown είναι ριζικά διαφορετική, καθώς παρέχει τη δυνατότητα στοn χρήστη να μπλοκάρει κάθε αρχείο (μηνύματα, κοινόχρηστα άλμπουμ στις Φωτογραφίες και κλήσεις FaceTime) από αριθμούς τηλεφώνου και λογαριασμούς που δεν έχει καλέσει ποτέ. Όπως γίνεται ευκόλως αντιληπτό, αυτό έχει ως ευεργετικό αποτέλεσμα το να καταστεί σημαντικά πιο δύσκολο τόσο το να υποπέσει το κινητό του χρήστη στον έλεγχο κακόβουλου λογισμικού όσο και να «παρακολουθείται» από εμπορικά spyware.

Εν γένει, η ταυτόχρονη εγκατάσταση και των δύο λειτουργιών στο iOS 16 αναμένεται να προσφέρει μια νέα αίσθηση ασφάλειας. Το βασικό πλεονέκτημα είναι ότι οι «εισβολείς» (είτε είναι κακόβουλα λογισμικά είτε διαφημιστικές εταιρείες) αποκλείονται από όλα τα ευπαθή δεδομένα του χρήστη εάν και όταν ο ίδιος το επιλέξει. Συνεπώς, στην εποχή που οι ψηφιακές παραβιάσεις αποτελούν καθημερινό φαινόμενο, η χρήση εξειδικευμένων προστατευτικών εργαλείων, όπως το Safety Check και το Lockdown Mode αναδεικνύουν την αναβαθμισμένη σημασία που δίνουν οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες στην ασφάλεια.

Φυσικά, δεν είναι λίγες οι κριτικές που δέχεται η Apple για τη δημιουργία των παραπάνω εργαλείων, καθώς σύμφωνα με μερικούς αναλυτές αυτό αναμένεται να δυσκολέψει τις προσπάθειες της ερευνητικής κοινότητας να εντοπίζει ευπάθειες. Τέλος, χρήστες εξέφρασαν και αυτοί με τη σειρά τους ενστάσεις, καθώς θεωρούν ότι κακώς η Apple αφιέρωσε τόση προσπάθεια για την καταπολέμηση απειλών που αφορούν μια ισχνή μειοψηφία των χρηστών.

Τεύχος 131

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ