Skip to main content
29 January 2024 07:48

Intel: Προβλήματα με το νέο outlook

Η μετοχή της Intel υποχωρούσε έντονα (-7,47%) στις ηλεκτρονικές μετασυνεδριακές συναλλαγές την Πέμπτη, αφού η κατασκευάστρια εταιρεία chip δημοσίευσε ένα outlook για το Α’ τρίμηνο του 2024 που υστερεί των προβλέψεων των αναλυτών, μολονότι τα αποτελέσματα για το Δ’ τρίμηνο του 2023 ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις της Wall Street. Πιο ειδικά, σε σύγκριση με τις προβλέψεις της LSEG (πρώην Refinitiv) για το τρίμηνο που έληξε τον Δεκέμβριο, η Intel ανακοίνωσε:

Κέρδη ανά μετοχή (προσαρμοσμένα): 54 σεντς έναντι 45 σεντς.

Έσοδα: 15,4 δισεκατομμύρια δολάρια έναντι 15,15 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Για το Α’ τρίμηνο του οικονομικού έτους 2024, η Intel αναμένει κέρδη ανά μετοχή 13 σεντς επί πωλήσεων μεταξύ 12,2 και 13,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, έναντι προσδοκιών της LSEG για 33 σεντς ανά μετοχή επί εσόδων 14,15 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Intel κατέγραψε καθαρά κέρδη 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων ή 63 σεντς ανά μετοχή, σε σύγκριση με καθαρή απώλεια 0,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων ή 16 σεντς ανά μετοχή την ίδια περίοδο πέρυσι.

Με την Intel να αναφέρει αύξηση πωλήσεων το Δ’ τρίμηνο κατά 10% από 14,04 δισεκατομμύρια δολάρια έναν χρόνο νωρίτερα, η εταιρεία σπάει ένα σερί επτά τριμήνων με μείωση εσόδων. Το μεικτό περιθώριο κέρδους της Intel ήταν 40%, μειωμένο κατά 2,6 ποσοστιαίες μονάδες σε ετήσια βάση.

Η μετοχή της Intel κέρδισε πάνω από 74% τον περασμένο χρόνο. Η εταιρεία είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ημιαγωγών από πλευράς εσόδων, σύμφωνα με την Gartner, εταιρεία έρευνας αγοράς, παρόλο που η κεφαλαιοποίησή της την τοποθετεί κάτω από την Nvidia και την AMD στη Wall Street.

Οι πάροχοι Cloud και οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας έχουν επικεντρωθεί στην έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης, γεγονός που εξηγεί την πρόσφατη υπεραπόδοση της Nvidia. Στο παρελθόν, το πιο σημαντικό μέρος σε έναν διακομιστή ήταν ο κεντρικός επεξεργαστής που κατασκευαζόταν από την Intel. Τώρα, οι διακομιστές AI μπορούν να έχουν έως και οκτώ μονάδες επεξεργασίας γραφικών (GPU) Nvidia ή AMD συνδεδεμένες σε έναν ή δύο επεξεργαστές Intel.

Τεύχος 436

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ