Skip to main content
13 September 2022 06:50

Intel και Broadcom ξεπέρασαν τα 5 Gbps σε δοκιμή Wi-Fi 7

Του Στάθη Ασπιώτη

Δοκιμή με Intel laptop και Broadcom access point Wi-Fi 7,ξεπέρασε το όριο των 5 Gbps για πρώτη φορά. Η Intel δήλωσε ότι η δοκιμή αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό ορόσημο στην ανάπτυξη του Wi-Fi 7.

Το Wi-Fi 7, γνωστό και ως 802.11be, εισάγει μια σειρά από νέες δυνατότητες στο πρότυπο Wi-Fi, χρησιμοποιώντας το φάσμα των 6 GHz για να παρέχει τη δυνατότητα πολύ ευρύτερων καναλιών – έως 320 MHz – για εξαιρετικά αυξημένη απόδοση, λειτουργία πολλαπλών συνδέσεων για πολύ πιο αποτελεσματική χρήση του διαθέσιμου φάσματος και διαμόρφωση δεδομένων 4K QAM (quadrature amplitude modulation).

Ενώ τα ευρύτερα κανάλια και οι λειτουργίες διαμόρφωσης είναι σημαντικά, το πραγματικό headliner στο Wi-Fi 7 είναι το multilink, το οποίο ουσιαστικά επιτρέπει σε μεμονωμένες συνδέσεις να χρησιμοποιούν δύο ξεχωριστά κανάλια ταυτόχρονα. Αυτό λειτουργεί με δύο διαφορετικούς τρόπους λειτουργίας. Η εναλλασσόμενη πολυσύνδεση χρησιμοποιεί ένα κανάλι για μεταφόρτωση και το άλλο για λήψη, επιτρέποντας σύνδεση πολύ υψηλότερης απόδοσης από έναν τυπικό μεμονωμένο σύνδεσμο, ενώ η ταυτόχρονη πολλαπλή σύνδεση έχει και τα δύο κανάλια που στέλνουν πάνω και κάτω ταυτόχρονα, για αυξημένη συχνοτική ευελιξία και κατά συνέπεια χαμηλότερο λανθάνοντα χρόνο.

Η Intel είπε ότι το Wi-Fi 7 θα είναι η πλατφόρμα «ασύρματων εμπειριών για τα επόμενα 10 χρόνια», αναφέροντας τις προαναφερθείσες υψηλότερες ταχύτητες και χαμηλότερη καθυστέρηση. Αυτές οι δυνατότητες θα μπορούσαν να επιτρέψουν όχι μόνο καλύτερες εμπειρίες Wi-Fi, αλλά μια εντελώς νέα σειρά εφαρμογών, συμπεριλαμβανομένων των: επαυξημένη πραγματικότητα (AR), extreme responsive gaming, ροή πολυμέσων σε ανάλυση έως και 16K – και όλα αυτά υποστηρίζοντας πολύ μεγαλύτερο αριθμό συσκευών ανά σημείο πρόσβασης από ό,τι το Wi-Fi 6.

Η προβλεπόμενη ημερομηνία ολοκλήρωσης για το επίσημο πρότυπο Wi-Fi 7 είναι τα μέσα του 2024, αλλά ορισμένοι ειδικοί λένε ότι ο προτυποποιημένος εξοπλισμός θα μπορούσε να αρχίσει να εμφανίζεται στην αγορά κάποια στιγμή το 2023. Δεδομένης της ταχύτητας με την οποία οι επιχειρήσεις έχουν υιοθετήσει το Wi-Fi 6, ο ρυθμός διείσδυσης για το Wi-Fi 7 θα μπορούσε να είναι αρκετά ταχύς.

Τεύχος 128

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ