Skip to main content
27 February 2024 07:53

HP Wolf Security: Οι τελευταίες τάσεις στον κυβερνοχώρο

Η HP κυκλοφόρησε την τριμηνιαία έκθεση HP Wolf Security Threat Insights, η οποία δείχνει ότι οι επιτιθέμενοι συνεχίζουν να βρίσκουν καινοτόμους τρόπους για να επηρεάζουν τους χρήστες και να μολύνουν τα τελικά σημεία. Η ομάδα έρευνας απειλών της HP Wolf Security αποκάλυψε αρκετές αξιοσημείωτες εκστρατείες, μεταξύ των οποίων:

Η εκστρατεία DarkGate χρησιμοποιεί εργαλεία διαφήμισης για να εντύνει τις επιθέσεις: Κακόβουλα συνημμένα αρχεία PDF, που εμφανίζονται ως μηνύματα σφάλματος του OneDrive, κατευθύνουν τους χρήστες σε χορηγούμενο περιεχόμενο που φιλοξενείται σε ένα δημοφιλές δίκτυο διαφημίσεων. Αυτό οδηγεί στο κακόβουλο λογισμικό DarkGate.Με τη χρήση υπηρεσιών διαφήμισης, οι φορείς απειλών μπορούν να αναλύσουν ποια τεχνάσματα αναπαράγουν κλικς και μολύνουν τους περισσότερους χρήστες – βοηθώντας τους να βελτιώσουν τις εκστρατείες για μέγιστο αποτέλεσμα. Οι φορείς απειλών μπορούν να χρησιμοποιούν εργαλεία CAPTCHA για να αποτρέπουν τα sandboxes από το να σαρώνουν το κακόβουλο λογισμικό και να σταματήσουν τις επιθέσεις, διασφαλίζοντας ότι μόνο πραγματικοί χρήστες κάνουν κλικ. Το DarkGate δίνει πρόσβαση σε εγκληματίες του κυβερνοχώρου σε δίκτυα, εκθέτοντας τα θύματα σε κινδύνους όπως η κλοπή δεδομένων και το ransomware.

Αλλαγή από τις μακροεντολές στα exploits του Office: Το τέταρτο τρίμηνο, τουλάχιστον το 84% των προσπαθειών εισβολής που αφορούσαν υπολογιστικά φύλλα και το 73% που αφορούσαν αρχεία Word, προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν τα τρωτά σημεία σε εφαρμογές του Office – συνεχίζοντας την τάση απομάκρυνσης από επιθέσεις με μακροεντολές στο Office. Ωστόσο, οι επιθέσεις με χρήση μακροεντολών εξακολουθούν να υπάρχουν, ιδίως για επιθέσεις που αξιοποιούν φτηνό κακόβουλο λογισμικό όπως το Agent Tesla και το XWorm.

Το κακόβουλο λογισμικό PDF βρίσκεται σε άνοδο: Το 11% του κακόβουλου λογισμικού που αναλύθηκε το τέταρτο τρίμηνο χρησιμοποίησε αρχεία PDF για την αποστολή κακόβουλου λογισμικού, σε σύγκριση με μόλις 4% το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο του 2023. Ένα αξιοσημείωτο παράδειγμα ήταν μια εκστρατεία WikiLoader που χρησιμοποιούσε ένα ψεύτικο PDF αρχείο παράδοσης δεμάτων για να εξαπατήσει τους χρήστες, ώστε να εγκαταστήσουν το κακόβουλο λογισμικό Ursnif.

Το Discord και το TextBin χρησιμοποιούνται για τη φιλοξενία κακόβουλων αρχείων: Οι φορείς απειλών χρησιμοποιούν νόμιμους ιστότοπους κοινής χρήσης αρχείων και κειμένου για να φιλοξενούν κακόβουλα αρχεία. Οι ιστότοποι αυτοί είναι συχνά αξιόπιστοι από οργανισμούς, βοηθώντας τους να αποφεύγουν τους σαρωτές anti-malware, αυξάνοντας τις πιθανότητες των εισβολέων να παραμείνουν απαρατήρητοι.

Ακόμα, η έκθεση περιγράφει λεπτομερώς πώς οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου συνεχίζουν να διαφοροποιούν τις μεθόδους επίθεσης για να παρακάμπτουν τις πολιτικές ασφαλείας και τα εργαλεία ανίχνευσης. Άλλα ευρήματα περιλαμβάνουν:

• Τα αρχεία ήταν ο πιο δημοφιλής τύπος παράδοσης κακόβουλου λογισμικού για έβδομο συνεχόμενο τρίμηνο, που χρησιμοποιήθηκε στο 30% του κακόβουλου λογισμικού που αναλύθηκε από την HP.

• Τουλάχιστον το 14% των απειλών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που εντοπίστηκαν από το HP Sure Click παράκαμψαν έναν ή περισσότερους σαρωτές πύλης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

• Οι κυριότεροι φορείς απειλών στο τέταρτο τρίμηνο ήταν το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (75%), οι λήψεις από προγράμματα περιήγησης (13%) και άλλα μέσα όπως οι μονάδες USB (12%).

Τεύχος 457

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ