Skip to main content
3 October 2023 06:55

HP: Σε οριακό σημείο η σχέση των εργαζομένων με την εργασία τους

Η HP παρουσίασε τα ευρήματα της πρώτης έρευνας HP Work Relationship, μιας μελέτης που διερευνά τις σχέσεις των εργαζομένων με την εργασία σε όλο τον κόσμο. Η μελέτη, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 15.600 ερωτηθέντες από διάφορους κλάδους σε 12 χώρες, αποκαλύπτει ότι η σχέση των εργαζόμενων με την εργασία βρίσκεται σε οριακό σημείο και οι επιπτώσεις είναι διάχυτες.

Η μελέτη ανέλυσε περισσότερες από 50 πτυχές της σχέσης των ανθρώπων με την εργασία, συμπεριλαμβανομένου του ρόλου της εργασίας στη ζωή τους, των δεξιοτήτων, των ικανοτήτων, των εργαλείων και των χώρων εργασίας, καθώς και των προσδοκιών τους από την ηγεσία των επιχειρήσεων. Η μελέτη εξέτασε επίσης τον αντίκτυπο που έχει η εργασία στην ευημερία των εργαζομένων, την παραγωγικότητα, τη συμμετοχή και την εταιρική κουλτούρα. Μέσω αυτής, η HP ανέπτυξε τη μελέτη Work Relationship Index, η οποία είναι ένα μέτρο της σχέσης των εργαζομένων με την εργασία, που θα παρακολουθείται με την πάροδο του χρόνου. Διαπίστωσε ότι μόλις το 27% των knowledge workers έχουν σήμερα υγιή σχέση με την εργασία.

Οι μη υγιείς σχέσεις με την εργασία επηρεάζουν την ψυχική, συναισθηματική και σωματική ευεξία των εργαζομένων: Σε αυτήν την μελέτη, η HP συνεργάστηκε με ηγετικά στελέχη επιχειρήσεων, υπεύθυνους λήψης αποφάσεων στον τομέα της πληροφορικής και knowledge workers, για να αποκτήσει πληροφορίες σχετικά με τους παράγοντες που οδηγούν σε ουσιαστικές, παραγωγικές και σκόπιμες εργασιακές εμπειρίες. Τα ευρήματα αναδεικνύουν τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει μια μη υγιής σχέση με την εργασία στη ζωή ενός εργαζομένου και στην επιχείρηση ενός εργοδότη.

Όταν οι εργαζόμενοι δεν είναι ευχαριστημένοι με τη σχέση τους με την εργασία, αυτό έχει αντίκτυπο στις επιχειρήσεις:

Ηθικό και αφοσίωση: Οι knowledge workers αναφέρουν μειωμένη παραγωγικότητα (34%), μεγαλύτερη αποσύνδεση από την εργασία (39%) και μεγαλύτερο αίσθημα αποκοπής (38%).

Διατήρηση: Ακόμη και όταν οι εργαζόμενοι έχουν ουδέτερη άποψη για τη σχέση τους με την εργασία, πάνω από το 71% σκέφτονται να εγκαταλείψουν την εταιρεία. Όταν δεν είναι καθόλου ευχαριστημένοι, ο αριθμός αυτός αυξάνεται στο 91%.

Οι μη υγιείς σχέσεις με την εργασία μπορούν να επηρεάσουν την ευημερία των εργαζομένων:

Ψυχική: Περισσότεροι από τους μισούς (55%) από αυτούς τους εργαζόμενους παλεύουν με την αυτοεκτίμηση και την ψυχική τους υγεία, αναφέροντας χαμηλή αυτοεκτίμηση και το αίσθημα ότι είναι αποτυχημένοι.

Συναισθηματικά: Τα ζητήματα αυτά επηρεάζουν φυσικά και άλλες πτυχές της ζωής τους, με το 45% να σημειώνει ότι οι προσωπικές τους σχέσεις με τους φίλους και την οικογένεια πλήττονται και περισσότεροι από τους μισούς (59%) είναι αρκετά εξαντλημένοι για να ασχοληθούν με τα προσωπικά τους ενδιαφέροντα.

Σωματικά: Η ψυχική και συναισθηματική υγεία μπορεί να δυσχεράνει τη διατήρηση της σωματικής ευεξίας. Το 62% των εργαζομένων αναφέρουν προβλήματα με τη διατήρηση της υγιεινής διατροφής, τη γυμναστική και τον επαρκή ύπνο.

Προσδιορισμός των παραγόντων που οδηγούν σε μια υγιή σχέση με την εργασία

Οι προσδοκίες των εργαζομένων από την εργασία έχουν αλλάξει σημαντικά, ιδίως τα τελευταία δύο χρόνια, σύμφωνα με το 60% σχεδόν των ερωτηθέντων. Το 57% των ερωτηθέντων σημείωσε ότι έχουν επίσης αυξηθεί οι προσδοκίες τους για τον τρόπο με τον οποίο τους αντιμετωπίζουν στην εργασία και στον εργασιακό χώρο.

Η έρευνα εξέτασε περισσότερους από 50 παράγοντες που συμβάλλουν σε μια υγιή σχέση με την εργασία, εντοπίζοντας έξι βασικούς παράγοντες που αντιπροσωπεύουν κρίσιμους άξονες και βασικές προτεραιότητες για τους επικεφαλής των επιχειρήσεων και αποτελούν τον δείκτη που θα παρακολουθείται με την πάροδο του χρόνου.

Εκπλήρωση: Οι εργαζόμενοι αποζητούν εμψύχωση και πραγματική σύνδεση με την εργασία τους, αλλά μόλις το 29% των knowledge workers βιώνει αυτές τις πτυχές. Για να προσαρμοστούν στις εξελισσόμενες προσδοκίες του εργατικού δυναμικού, οι επιχειρήσεις πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στην ικανοποίηση των εργαζομένων μέσω αυξημένης έκφρασης και εκπροσώπησης.

Ηγεσία: Οι νέοι τρόποι εργασίας απαιτούν νέα πρότυπα ηγεσίας, σύμφωνα με το 68% των διευθυντών επιχειρήσεων. Ωστόσο, μόνο ένας στους πέντε εργαζομένους θεωρεί ότι οι επικεφαλής έχουν εξελίξει ανάλογα τα πρότυπα ηγεσίας τους.

Ανθρωποκεντρικότητα: Μόνο το 25% των knowledge workers λαμβάνουν σταθερά τον σεβασμό και την αξία που αισθάνονται ότι αξίζουν, και ακόμη λιγότεροι βιώνουν την ευελιξία, την αυτονομία και την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής που αναζητούν.

Δεξιότητες: Ενώ το 70% των εργαζομένων εκτιμά την ισχυρή εξουσία και τις τεχνικές δεξιότητες, μόνο το 31% αισθάνεται διαρκώς σίγουρο για την ικανότητά του σε ένα από τα δύο.

Εργαλεία: Οι σημερινοί εργαζόμενοι θέλουν να έχουν λόγο στην τεχνολογία και τα εργαλεία που παρέχει ο εργοδότης τους και θέλουν αυτή η τεχνολογία να μην περιλαμβάνει αποκλεισμούς.

Χώρος εργασίας: Οι εργαζόμενοι θέλουν μια ομαλή εμπειρία, καθώς μετακινούνται μεταξύ των χώρων εργασίας, και δυνατότητα επιλογής του τόπου εργασίας τους κάθε μέρα.

Τεύχος 362

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ