Skip to main content
16 September 2022 06:46

H Qualcomm πρωτοστατεί στο SA 5G σε συνεργασία με ZTE και NTT Docomo

Του Στάθη Ασπιώτη

Η Qualcomm και η ZTE παρουσίασαν τη σύνδεση 5G mmWave standalone, την ταχύτερη στον κόσμο. Αυτό κατέστη δυνατό με την επίτευξη μέγιστου ρυθμού download σχεδόν 7Gbps και 2,1Gbps upload, στη ζώνη των 26 GHz και στη δομή πλαισίου DSUUU, αντίστοιχα.

Αυτά τα milestones πραγματοποιήθηκαν στην mobile πλατφόρμα δοκιμών Desarm-RF Snapdragon X70 5G. H σύνδεση έγινε με την υποδομή της ZTE στο εργαστήριό της στη Σαγκάη, με κατερχόμενη ζεύξη (download) 4×200 MHz και εύρος ζώνης ανοδικής ζεύξης (upload) 2×200 MHz.

Το νόημα της δοκιμής είναι ότι η ανάπτυξη δικτύων και συσκευών 5G mmWave, θα προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία στους providers για την παροχή wireless fiber broadband access, με ταχύτητες πολλαπλών Gigabit και εξαιρετικά χαμηλή καθυστέρηση, τόσο σε οικιακούς όσο και σε εμπορικούς πελάτες.

Εξάλλου, στα τέλη Αυγούστου έγινε το εμπορικό λανσάρισμα του πρώτου αυτόνομου δικτύου 5G στον κόσμο με συνεργασία της Qualcomm και της ΝTΤ Docomo, έτσι ώστε τα smartphone να χρησιμοποιούν συχνότητες σε μεσαίες ζώνες (sub-6 GHz) και κύματα χιλιοστών (mmWave) ταυτόχρονα. Αυτό έγινε γνωστό ως 5G NR Dual Connectivity (NR-DC).

Έτσι, οι χρήστες συγκεκριμένων κινητών τηλεφώνων, που τροφοδοτούνται από την πλατφόρμα Snapdragon 8 Gen 1 – όπως τα Samsung Galaxy S22, Samsung Galaxy S22 Ultra και Sony Xperia 1 IV – με το μόντεμ Snapdragon X65 5G, θα μπορούν να απολαμβάνουν ταχύτητες λήψης έως 4,9Gbps και μεταφορτώσεις έως 1,1Gbps.

Οι χρήστες των τριών προαναφερόμενων συσκευών θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες σε περιοχές με δικτυακή κυκλοφοριακή συμφόρηση, όπως μεγάλοι σταθμοί, terminal, χώροι εκδηλώσεων, στάδια και εμπορικές εγκαταστάσεις.

Τεύχος 131

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ