Skip to main content
8 September 2022 06:49

H IDC για την επιχειρηματική αξία της Επεξεργασίας Φυσικής Γλώσσας

Του Στάθη Ασπιώτη

Η επεξεργασία φυσικής γλώσσας (NLP) είναι ένας διεπιστημονικός κλάδος της επιστήμης της πληροφορικής, της τεχνητής νοημοσύνης και της υπολογιστικής γλωσσολογίας και ασχολείται με τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των υπολογιστών και των ανθρώπινων (φυσικών) γλωσσών.

Η IDC δημοσίευσε πρόσφατα μια μελέτη για την προοπτική του αντίκτυπου που έχει στις επιχειρήσεις η επεξεργασία φυσικής γλώσσας (NLP) και τα Μεγάλα Γλωσσικά Μοντέλα – Large Language Models (LLM). Η έκθεση εξετάζει μερικές από τις πιο σημαντικές προόδους που έχουν σημειωθεί στο NLP, κυρίως λόγω της αύξησης των LLM και της σημαντικής αύξησης στην ακρίβεια του μοντέλου που προσφέρουν.

Όπως επισημαίνεται, οι βιομηχανίες που επηρεάζονται περισσότερο από αυτή την τεχνολογία περιλαμβάνουν τις τραπεζικές και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, τις ασφάλειες, την υγειονομική περίθαλψη, τον δημόσιο τομέα και τη μεταποίηση. Οι οργανισμοί σε αυτούς και σε άλλους κλάδους αξιοποιούν το NLP για να επιταχύνουν την κερδοφορία και να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα μέσω μεγαλύτερης λειτουργικής αποτελεσματικότητας.

Στην αναφορά περιλαμβάνονται τέσσερα κύρια σημεία που αξίζει να έχετε υπόψιν σας:

1. Τα LLM είναι πλέον ικανά να τροφοδοτούν το NLP να οργανώνει και να κατανοεί μη δομημένα δεδομένα με ακρίβεια συγκρίσιμη με αυτή ενός ανθρώπου και να δημιουργεί νέο περιεχόμενο που μοιάζει με άνθρωπο ως απάντηση σε ερωτήματα.

2. Οι οργανισμοί υιοθετούν NLP και LLM λόγω της σημαντικής ανάπτυξης και των επιχειρηματικών ευκαιριών που παρέχονται, με το deep learning να ξεχωρίζει για τον αντίκτυπό του στη δημιουργία καινοτομίας και ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος.

3. Τα out-of-the-box μοντέλα εκπαιδεύονται χρησιμοποιώντας γενικά διαθέσιμα δεδομένα και παρέχουν καλή ακρίβεια για κατηγοριοποίηση υψηλού επιπέδου. Ωστόσο, δεν είναι καλά συντονισμένα με περιεχόμενο συγκεκριμένου κλάδου ή τομέα και μπορεί να δυσκολεύονται με τη συγκεκριμένη ορολογία του κλάδου, την ιδιόκτητη ορολογία και τους όρους που έχουν ποικίλη σημασία σε κάθε χρήση. Τα προσαρμοσμένα μοντέλα προσφέρουν πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια από τα βασικά μοντέλα και είναι εκπαιδευμένα ώστε να κατανοούν το συγκεκριμένο περιεχόμενο του κλάδου.

4. Ενώ τα LLM μπορούν να μεταμορφώσουν θεμελιωδώς τις επιχειρήσεις, παρουσιάζουν επίσης προκλήσεις διαχείρισης λόγω του μεγέθους τους και του χρόνου που απαιτείται για την εκπαίδευσή τους με επαρκή ακρίβεια.

Το έγγραφο ολοκληρώνεται με οδηγίες για την εφαρμογή του NLP. Ο πιθανός αντίκτυπος καθίσταται σαφής, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη λειτουργική αποτελεσματικότητα, ευελιξία, επεκτασιμότητα και καλύτερη διαχείριση των πόρων, όταν ακολουθούνται οι βέλτιστες πρακτικές, ορισμένες από τις οποίες παρατίθενται.

«Το NLP γίνεται γρήγορα τόσο αναπόσπαστο στοιχείο μιας επιχείρησης όσο και η ίδια η επικοινωνία. Παρόλο που το NLP έχει κάνει μεγάλα βήματα τα τελευταία χρόνια, το πλαίσιο, η συνάφεια και ο χρόνος για την αγορά λύσεων NLP συνεχίζουν να αποτελούν πρόκληση», δηλώνει ο Ritu Jyoti, Group VP, artificial intelligence (AI) and automation research, IDC.

Τεύχος 125

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ