Skip to main content
5 April 2023 06:54

H AI απειλεί θέσεις εργασίας

Της Αφροδίτης Μπαλίδου

Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) θα μπορούσε να αντικαταστήσει το ισοδύναμο 300 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης, σύμφωνα με έκθεση της επενδυτικής τράπεζας Goldman Sachs. Αυτό ισοδυναμεί με το 1/4 των θέσεων εργασίας σε Ευρώπη και ΗΠΑ, αλλά μπορεί, επίσης, να συνεπάγεται νέες θέσεις εργασίας και έκρηξη παραγωγικότητας, η οποία θα μπορούσε, τελικά, να αυξήσει τη συνολική ετήσια αξία των αγαθών και των υπηρεσιών που παράγονται παγκοσμίως κατά 7%.

Η γενετική τεχνητή νοημοσύνη, ικανή να δημιουργεί περιεχόμενο που δεν διακρίνεται από την ανθρώπινη εργασία, είναι «μια σημαντική πρόοδος», αναφέρει η έκθεση. Σημειώνει, επίσης, πως το 46% των διοικητικών εργασιών και το 44% των εργασιών στο νομικό τομέα θα αυτοματοποιηθούν πλήρως, αλλά μόλις το 6% στις κατασκευές και το 4% στη συντήρηση. Το BBC News έχει αναφέρει, ακόμη, στο παρελθόν ανησυχίες ορισμένων καλλιτεχνών ότι τα αποτελέσματα εικόνων AI θα μπορούσαν να βλάψουν τις προοπτικές απασχόλησης τους.

Το μόνο πράγμα για το οποίο είμαι σίγουρος είναι ότι δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε πόσες δουλειές θα αντικατασταθούν από την παραγωγική AI. Αυτό που κάνει το ChatGPT για παράδειγμα, επιτρέπει σε ανθρώπους με μέτριες ικανότητες γραφής να παράγουν εκθέσεις και άρθρα. Επομένως, οι δημοσιογράφοι θα αντιμετωπίσουν μεγαλύτερο ανταγωνισμό, το οποίο θα μειώσει τους μισθούς, εκτός κι αν δούμε μία σημαντική αύξηση στη ζήτηση αυτής της εργασίας. Σκεφτείτε την εισαγωγή της GPS τεχνολογίας σε πλατφόρμες όπως το Uber. Ξαφνικά, το να γνωρίζεις τους δρόμους του Λονδίνου δεν είχε τόσο μεγάλη αξία και έτσι οι ικανοί και έμπειροι οδηγοί είδαν μεγάλες μειώσεις μισθών της τάξης του 10%. Το αποτέλεσμα ήταν μικρότεροι μισθοί, όχι λιγότεροι οδηγοί. Μέσα στα επόμενα χρόνια, η παραγωγική AI μάλλον θα έχει τις ίδιες επιπτώσεις σε ένα μεγαλύτερο εύρος δημιουργικών εργασιών», δήλωσε στο BBC News ο Carl Benedikt Frey, μελλοντικός διευθυντής εργασίας στο Oxford Martin School, στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Τεύχος 262

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ