Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
LATEST
H πρώτη μέρα του InnoHealth Forum 2023
Με μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων, εκθέτες από όλη την Ελλάδα, ομιλητές και προσωπικότητες της υγείας και του φαρμάκου από την Ελλάδα και το εξωτερικό ξεκίνησε την Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου 2023 η διήμερη υβριδική έκθεση, InnoHealth Forum. Η έκθεση πραγματοποιήθηκε δια ζώσης στο Πάρκο Καινοτομίας JOIST στη Λάρισα και online μέσω live streaming. Την πρώτη ημέρα της έκθεσης, το κοινό είχε τη δυνατότητα να συνομιλήσει και να ενημερωθεί από τους 22 εκθέτες γύρω από τις τεχνολογίες αιχμής και τις εξελίξεις στο eHealth. Παράλληλα, 17 παρουσιάσεις, 7 συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης, 4 διαδραστικά εργαστήρια και μία ανοιχτή συνεδρίαση στην απογευματινή ζώνη της έκθεσης, αποτέλεσαν την ατζέντα της πρώτης μέρας.
Στον πυρήνα όλων των ομιλιών και συζητήσεων ήταν ο ψηφιακός μετασχηματισμός των υπηρεσιών υγείας με στόχο να αναδειχθούν οι ευκαιρίες και να εντοπιστούν οι προκλήσεις που συνδέονται με το μέλλον της περίθαλψης. Παράλληλα, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο θέμα της πρόληψης στο «έξυπνο» οικοσύστημα υγείας που διαμορφώνεται και εξελίσσεται μέσα από τη διαμεσολάβηση των νέων τεχνολογιών, καθώς και στα ηθικά διλήμματα που προκύπτουν και είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με αυτήν την εξέλιξη.
Συγκεκριμένα, στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα Τάσεις και Τεχνολογίες στις Προτάσεις Διαχείρισης Δεδομένων των Ασθενών, Τηλεϊατρική και Αποκατάσταση σε Τοπικό Επίπεδο που συντονίστηκε από την κα Έλενα Καματέρη, Γενική Διευθύντρια του ΣΘΕΒ, η οποία ευχήθηκε «…η πολύπαθη Θεσσαλία να πάρει τη θέση που της αξίζει», ο Δρ Αχιλλέας Μπάρλας, Συντονιστής του Enterprise Europe Network-Hellas, PRAXI Network, ανέφερε τους 3 θεματικούς πυλώνες Βιοϊατρική – Διάγνωση – Διαχείριση Ασθενών ως κρίσιμους για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του τομέα της υγείας. Ο κος Θεόδωρος Ταλάρης, Διευθύνων Σύμβουλος, Γενικός και Διοικητικός Διευθυντής του ΙΑΣΩ Θεσσαλίας, ανέφερε πώς γινόταν η διαχείριση ασθενών στο παρελθόν για να τονίσει τη σημασία του Ψηφιακού Ηλεκτρονικού Φακέλου Ασθενών στη σημερινή εποχή. Κατόπιν, η Δρ Αποστολία Καραμπατέα, R&D Project Manager της GNOMON Informatics S.A., ισχυρίστηκε ότι οι ασθενείς είναι έτοιμοι για την ψηφιοποίηση της υγείας που προϋποθέτει ένα εξατομικευμένο πλάνο θεραπείας μιας και είναι πιο εξοικειωμένοι χρήστες της τεχνολογίας. Στη συνέχεια, ο κος Γεώργιος Ε. Δαφούλας, Ιατρικός Διευθυντής του Κέντρου Ικανοτήτων ΠΥΘeΙΑ, Ακαδημαϊκός Υπότροφος Ψηφιακής Διαγνωστικής και Θεραπευτικής του Τμήματος Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, επεσήμανε ότι η τηλεϊατρική και η απομακρυσμένη παρακολούθηση ασθενών θα έπρεπε να καταστεί υποχρεωτική για χρόνια νοσήματα, όπως ο Διαβήτης Τύπου ΙΙ, αλλά ο τομέας είναι ναρκοθετημένος με πολλές ελλείψεις ακόμα και στο νομικό του πλαίσιο. Η κα Βιβή Κατσούλη, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Project Manager Έργων Τηλεϊατρικής της VIDAVO, ακολούθησε αναδεικνύοντας τη βοήθεια που προέρχεται από το πρόγραμμα τηλεϊατρικής που υλοποιούν, ώστε να ενισχυθεί η ψηφιοποίηση των φορέων που συμμετέχουν μέσα από μια πληθώρα παροχών. Τέλος, η κα Δήμητρα Μαλάκου, Φυσίατρος, Επιστημονική Διευθύντρια του Κέντρου Αποκατάστασης και Αποθεραπείας του Animus, έκλεισε παρουσιάζοντας τη μέθοδο της κινητικής εκμάθησης για τη νευροπλαστικότητα του εγκεφάλου με ρομποτικά μέσα, καταλήγοντας ότι η εφαρμογή ρομποτικής στην αποκατάσταση χρειάζεται ενίσχυση.
Στο διαδραστικό workshop Πώς οι Επαγγελματίες Υγείας Αξιοποιούν τη Μεικτή Πραγματικότητα στην Καθημερινή Πρακτική τους, ο Mixed Reality Expert, κος Othman Chiheb μοιράστηκε με το κοινό σύγχρονους τρόπους ενσωμάτωσης της Μεικτής Πραγματικότητας στην υγειονομική περίθαλψη, εστιάζοντας στην απομακρυσμένη βοήθεια, την εκπαίδευση, την επικάλυψη και την αξιοποίηση δεδομένων. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια του workshop για τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα και την υποβολή προτάσεων στον τομέα της υγείας με συντονίστρια την Eπικεφαλής της Ομάδας Σχεδιασμού & Προτάσεων ΕΕ του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας iED, κα Αλεξάνδρα Κυριτσάκα, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να μοιραστούν και να αναπτύξουν ιδέες για προτάσεις έργων βάσει ανοιχτών προσκλήσεων, δράττοντας ευκαιριών συνεργασίας και εξέλιξης.
Το 10% των εσόδων της εκδήλωσης θα διατεθεί για την ενίσχυση και την ανακούφιση των πληγέντων, αλλά και την κάλυψη βασικών αναγκών σε φάρμακα και υγειονομική περίθαλψη.
Το Techmail είναι χορηγός επικοινωνίας του InnoHealth Forum 2023.