Skip to main content
10 November 2022 07:51

H Κίνα κάνει roll out το ψηφιακό yuan

Του Στάθη Ασπιώτη

Μετά από εκτεταμένες δοκιμές που ξεκίνησαν το 2014, οι Κινέζοι πολίτες ενθαρρύνονται να υιοθετήσουν το ψηφιακό yuan (eCNY – electronic Chinese Yuan) τόσο από την κεντρική κυβέρνηση της Κίνας όσο και από τις τοπικές αρχές.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ξεκίνησαν δοκιμές σε πόλεις στο Fuzhou, μια επαρχία στη νότια ακτή που φιλοξενεί σημαντικό μέρος του διεθνούς εμπορίου. Οι πινακίδες που έγραφαν ότι οι πληρωμές με ψηφιακά yuan ήταν αποδεκτές εμφανίστηκαν σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα ψιλικών στην πρωτεύουσα της επαρχίας Fuzhou εντός λίγων ημερών από την ανακοίνωση και σύντομα κυκλοφόρησαν και στις γύρω αγροτικές περιοχές.

Ωστόσο, πολλοί ντόπιοι δεν θεώρησαν αναγκαία μια νέα μορφή ψηφιακής πληρωμής, επειδή μπορούσαν ήδη να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες πληρωμών μέσω κινητού τηλεφώνου που προσφέρει η Alipay, από μια θυγατρική της Alibaba που ονομάζεται Ant Financial, όπως και το WeChat Pay, από τον κολοσσό τυχερών παιχνιδιών και κοινωνικής δικτύωσης Tencent.

Σε αντίθεση με τα κρυπτονομίσματα, όπως το Bitcoin, το ψηφιακό yuan εκδίδεται απευθείας από την κεντρική τράπεζα της Κίνας και δεν εξαρτάται από BlockChain. Το νόμισμα έχει την ίδια αξία με το αναλογικό του ισοδύναμο και για τους καταναλωτές, η εμπειρία χρήσης του ψηφιακού yuan δεν είναι πολύ διαφορετική από οποιοδήποτε άλλο σύστημα πληρωμών μέσω κινητού τηλεφώνου ή πιστωτική κάρτα. Ωστόσο, στο παρασκήνιο, οι πληρωμές δεν δρομολογούνται μέσω τράπεζας και μερικές φορές μπορεί να γίνουν μεταφορές χωρίς χρεώσεις συναλλαγών, μεταβαίνοντας από το ένα ηλεκτρονικό πορτοφόλι στο άλλο, τόσο εύκολα όσο όταν γίνονται συναλλαγές με μετρητά.

Η Κίνα είναι σε καλό δρόμο για να προπορευτεί της δύσης στο ψηφιακό νόμισμα, εν μέρει επειδή το τραπεζικό της σύστημα ήταν μέχρι πρόσφατα λιγότερο ανεπτυγμένο από αυτό χωρών όπως οι ΗΠΑ. Καθώς τα smartphones απογειώθηκαν, τα συστήματα πληρωμών μέσω κινητού προσέλκυσαν γρήγορα καταναλωτές που, σε αντίθεση με εκείνους στις πλουσιότερες χώρες, δεν είχαν πιστωτικές κάρτες.

Τεύχος 169

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ