Skip to main content
23 January 2024 07:53

Google και Microsoft στηρίζουν Rust

Της Ελένης Μιχαηλίδου

Το 2016, η εταιρεία Fortanix πήρε την απόφαση να δεσμευτεί για ένα έτος στη γλώσσα προγραμματισμού Rust για να επωφεληθεί από τα πλεονεκτήματα της ασφάλειας και τις επιδόσεις της.

Οκτώ χρόνια αργότερα, η δέσμευση της Fortanix στη Rust έχει αποδειχθεί επιτυχημένη. Η εταιρεία υποστηρίζει πλέον τις επεκτάσεις Intel Software Guard Extensions (SGX), οι οποίες επιτρέπουν τη χρήση ασφαλών enclaves για τα δεδομένα των χρηστών και επωφελείται από την ικανότητα του Rust να αποφεύγει ορισμένες κατηγορίες ευπαθειών, ιδίως θέματα ασφάλειας μνήμης, λέει ο Jethro Beekman, Αντιπρόεδρος Τεχνολογίας και CISO στην εταιρεία ασφάλειας δεδομένων.

Στο πλαίσιο μιας προσπάθειας για την εξάλειψη κατηγοριών σφαλμάτων, η Microsoft ξαναγράφει τμήματα του πυρήνα χρησιμοποιώντας το Rust, δήλωσε ο David Weston, Αντιπρόεδρος του τμήματος ασφάλειας επιχειρήσεων και λειτουργικών συστημάτων της Microsoft. Η εταιρεία δημιούργησε το DWriteCore στο Rust για να μετατρέψει την ανάλυση γραμματοσειρών σε ένα χαρακτηριστικό ασφάλειας μνήμης και επί του παρόντος εργάζεται για να πειραματιστεί με τη συγγραφή τμημάτων της διεπαφής του προγράμματος οδήγησης γραφικών (GDI) στο Rust.

Η Google είναι επίσης μεγάλος υποστηρικτής του Rust. Η εταιρεία αποδίδει τη μείωση του ποσοστού των ευπαθειών ασφάλειας μνήμης στο Android στη μετάβαση στο Rust, την Kotlin (μια λειτουργική γλώσσα προγραμματισμού) και τη Java.

Τεύχος 342

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ