Skip to main content
21 July 2023 06:50

Eset: Η χρήση της AI στο Sextortion

Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών των ΗΠΑ (FBI) εξέδωσε προειδοποιητική ανακοίνωση αναφορικά με την παρατηρούμενη αύξηση των εκστρατειών εκβιασμού, με τους εγκληματίες να αξιοποιούν τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης (AI) για να δημιουργήσουν απομιμήσεις σεξουαλικού περιεχομένου από αθώες φωτογραφίες ή βίντεο ανθρώπων και στη συνέχεια να τους παρενοχλήσουν ή να τους εκβιάσουν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το FBI έχει λάβει μεγάλο αριθμό αναφορών από θύματα «των οποίων οι φωτογραφίες ή τα βίντεο αλλοιώθηκαν». Τα βίντεο, στα οποία εμφανίζονται τόσο ενήλικες όσο και ανήλικοι, κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή σε ιστοσελίδες πορνογραφικού περιεχομένου.

«Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι η ταχέως αναπτυσσόμενη τεχνολογία επιτρέπει σχεδόν σε οποιονδήποτε να δημιουργήσει παραποιημένο σεξουαλικό περιεχόμενο που φαίνεται να περιλαμβάνει ενήλικες χωρίς τη συγκατάθεσή τους, ακόμη και παιδιά» λέει ο Phil Muncaster από την ομάδα της παγκόσμιας εταιρείας ψηφιακής ασφάλειας Eset. Αυτό οδηγεί στη συνέχεια σε παρενοχλήσεις, εκβιασμούς και σεξουαλικό εκβιασμό (sextortion).

Μερικές φορές το θύμα βρίσκει το περιεχόμενο μόνο του, μερικές φορές το ειδοποιεί κάποιος άλλος και μερικές φορές ο κακόβουλος δράστης επικοινωνεί μαζί του.

Αυτό που συμβαίνει στη συνέχεια είναι ένα από τα εξής δύο πράγματα: Ο κακόβουλος δράστης απαιτεί να λάβει από το θύμα χρήματα, απειλώντας ότι θα μοιραστεί το περιεχόμενο με φίλους και συγγενείς ή/ και γνήσιες φωτογραφίες ή βίντεο σεξουαλικού περιεχομένου.

Στην τελευταία περίπτωση μπορεί να έχουμε σεξουαλικό εκβιασμό, μια μορφή εκβιασμού στην οποία ο δράστης της απειλής εξαπατά ή εξαναγκάζει το θύμα να μοιραστεί σεξουαλικό περιεχόμενο και στη συνέχεια απειλεί να το δημοσιοποιήσει, εκτός αν το θύμα πληρώσει ή στείλει περισσότερες φωτογραφίες/βίντεο. «Πρόκειται για άλλη μια ταχέως αναπτυσσόμενη τάση για την οποία το FBI αναγκάστηκε να εκδώσει προειδοποιήσεις κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους», προειδοποιεί ο ειδικός της Eset.

Συνήθως στις περιπτώσεις sextortion, το θύμα γίνεται φίλος στο διαδίκτυο με ένα άτομο που προσποιείται ότι είναι κάποιος άλλος. Ο απατεώνας ξεγελά το θύμα, μέχρι να καταφέρει να λάβει τις αποκαλυπτικές φωτογραφίες / βίντεο. Στην άλλη περίπτωση, του εκβιασμού με τη βοήθεια deepfake, οι ψεύτικες εικόνες είναι το μέσο με το οποίο τα θύματα εκβιάζονται – χωρίς να χρειάζεται να είναι φίλοι στα κοινωνικά μέσα.

Τεύχος 332

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ