Skip to main content
10 May 2023 06:53

ENISA: Κυβερνοασφάλεια και ΑΙ

Της Αφροδίτης Μπαλίδου

Ο Οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κυβερνοασφάλεια (ENISA) δημοσιεύει μια αξιολόγηση προτύπων για την κυβερνοασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης και εκδίδει συστάσεις για την υποστήριξη της εφαρμογής των επικείμενων πολιτικών της Ε.Ε. για την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI).

Η έκθεση αυτή παρέχει μια επισκόπηση των προτύπων και μια αξιολόγηση του εύρους τους με σκοπό τον εντοπισμό πιθανών κενών. Με βάση την έκθεση, προηγούμενες έρευνες, καθώς και τα στοιχεία που έλαβε από ειδικούς, ο ENISA εξετάζει επί του παρόντος την ανάγκη και τη σκοπιμότητα ενός συστήματος πιστοποίησης κυβερνοασφάλειας της ΕΕ για την τεχνητή νοημοσύνη. Ως εκ τούτου, ο ENISA συνεργάζεται με ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερομένων, συμπεριλαμβανομένης της βιομηχανίας, των ESO και των κρατών μελών, με σκοπό τη συλλογή δεδομένων σχετικά με τις απαιτήσεις κυβερνοασφάλειας της τεχνητής νοημοσύνης, την ασφάλεια δεδομένων σε σχέση με την τεχνητή νοημοσύνη, τη διαχείριση κινδύνου τεχνητής νοημοσύνης και την αξιολόγηση της συμμόρφωσης.

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Οργανισμού για την Κυβερνοασφάλεια της Ε.Ε., Juhan Lepassaar, δήλωσε: «Οι προηγμένες πλατφόρμες chatbot που υποστηρίζονται από συστήματα AI χρησιμοποιούνται επί του παρόντος τόσο από καταναλωτές όσο και από επιχειρήσεις. Τα ερωτήματα που εγείρονται από την AI σχετίζονται με την ικανότητά μας να αξιολογούμε τον αντίκτυπό της, να την παρακολουθούμε και να την ελέγχουμε, με σκοπό να καταστήσουμε την τεχνητή νοημοσύνη στον κυβερνοχώρο ασφαλή και εύρωστη για την πλήρη αξιοποίησή της. Η χρήση κατάλληλων προτύπων θα συμβάλει στη διασφάλιση της προστασίας των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης και των δεδομένων που πρέπει να επεξεργαστούν αυτά τα συστήματα για να λειτουργήσουν. Πιστεύω ότι αυτή είναι η προσέγγιση που πρέπει να ακολουθήσουμε εάν θέλουμε να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη για όλους μας, ώστε να απολαμβάνουμε με ασφάλεια πλήρως τις υπηρεσίες των συστημάτων AI».

Η τεχνητή νοημοσύνη και η κυβερνοασφάλεια θα συζητηθούν σε δύο ειδικά πάνελ:

• Στο Συνέδριο Πιστοποίησης ENISA, στις 25 Μαΐου, στην Αθήνα.

• Στη διάσκεψη ENISA AI, στις 7 Ιουνίου, στις Βρυξέλλες.

Τεύχος 281

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ