Skip to main content
27 November 2023 07:56

ENISA: Ασφαλείς, ελεύθερες και δίκαιες εκλογές στην Ε.Ε.

Για να αξιολογήσουν και να ενισχύσουν τις τρέχουσες μεθόδους εργασίας ενόψει των εκλογών του 2024, τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. διοργάνωσαν άσκηση κυβερνοασφάλειας. Η άσκηση αποτελεί μέρος των μέτρων που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τη διασφάλιση ελεύθερων και δίκαιων εκλογών τον Ιούνιο του 2024. Πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και διοργανώθηκε από τις υπηρεσίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον ENISA.

Η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Dita Charanzová, υπογράμμισε ότι «η ευρωπαϊκή δημοκρατία και ιδίως οι ευρωπαϊκές εκλογές αντιμετωπίζουν σοβαρές υβριδικές απειλές, που κυμαίνονται από κυβερνοεπιθέσεις και άλλα περιστατικά που συναντάμε στον κυβερνοχώρο, έως την παραπληροφόρηση και τη χειραγώγηση πληροφοριών. Η άσκηση μας επέτρεψε να δοκιμάσουμε και να ενισχύσουμε την ικανότητά μας να αντιδρούμε σε αυτές τις υβριδικές απειλές».

Εκπρόσωποι των εθνικών εκλογικών αρχών και των αρχών κυβερνοασφάλειας, μαζί με παρατηρητές από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τη CERT-EU και τον ENISA, συμμετείχαν στη δεύτερη έκδοση της άσκησης, η οποία συνέβαλε στην τελειοποίηση της κοινής ετοιμότητάς τους κατά την αντιμετώπιση δυνητικών κυβερνοαπειλών και άλλων υβριδικών απειλών. Η άσκηση επέτρεψε στους συμμετέχοντες:

• Να εμβαθύνουν τις γνώσεις τους σχετικά με το επίπεδο των κρίσιμων πτυχών των ευρωπαϊκών εκλογών.

• Να ενισχύσουν τη συνεργασία μεταξύ των αρμόδιων αρχών σε εθνικό επίπεδο, καθώς και σε επίπεδο Ε.Ε.

• Να επαληθεύσουν την υφιστάμενη ικανότητα των κρατών μελών της Ε.Ε. που αξιολογούν επαρκώς τους κινδύνους που σχετίζονται με την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο των ευρωπαϊκών εκλογών.

• Να δοκιμάσουν υφιστάμενα σχέδια διαχείρισης κρίσεων, καθώς και σχετικών διαδικασιών για την πρόληψη, τον εντοπισμό, τη διαχείριση και την αντιμετώπιση επιθέσεων κυβερνοασφάλειας και υβριδικών απειλών.

• Να εντοπίσουν πιθανά κενά, καθώς και κατάλληλα μέτρα μετριασμού του κινδύνου που θα πρέπει να εφαρμοστούν πριν από τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Τεύχος 401

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ