Skip to main content
6 March 2024 07:55

Elon Musk vs OpenAI

Ο Elon Musk μηνύει την εταιρεία OpenAI, δημιουργό του ChatGPT, υποστηρίζοντας ότι έχει παραβιάσει τις αρχές στις οποίες συμφώνησε όταν βοήθησε στην ίδρυσή της το 2015. Η αγωγή η οποία έχει επίσης κατατεθεί εναντίον του CEO της OpenAI, Sam Altman αναφέρει ότι η εταιρεία έχει απομακρυνθεί από την αρχική μη κερδοσκοπική αποστολή ανοιχτού κώδικα. Ακόμα, τονίζει ότι αντί να προσπαθεί να «βοηθήσει την ανθρωπότητα» που ήταν ο βασικός σκοπός ίδρυσης της εταιρείας, πλέον, επικεντρώνεται στη «μεγιστοποίηση των κερδών» για τον μεγάλο επενδυτή της, την Microsoft.

Η αγωγή, η οποία έχει κατατεθεί στην πολιτεία του Σαν Φρανσίσκο, αναφέρει ότι ο Musk συμφώνησε να ιδρύσει την OpenAI, μαζί με τον Altman και τον συνιδρυτή Greg Brockman με προϋπόθεση τη διατήρηση του φιλανθρωπικού χαρακτήρα της εταιρείας. «Αυτή η μήνυση υποβάλλεται για να αναγκάσει την OpenAI να τηρήσει την ιδρυτική συμφωνία και να επιστρέψει στην αρχική αποστολή της, δηλαδή την ανάπτυξη της AGI προς όφελος της ανθρωπότητας, όχι για να ωφελήσει προσωπικά τους μεμονωμένους εναγόμενους και τη μεγαλύτερη εταιρεία τεχνολογίας στον κόσμο», αναφέρει η αγωγή.

Η κατάθεση έρχεται αφότου η Wall Street Journal ανέφερε την Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου ότι οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ είχαν αρχίσει να διερευνούν τον δημιουργό του ChatGPT για το εάν οι επενδυτές είχαν παραπλανηθεί. Το διοικητικό συμβούλιο κατηγόρησε τον κ. Altman ότι δεν ήταν «ειλικρινής στις επικοινωνίες του» και ως αποτέλεσμα είχε «χαθεί η εμπιστοσύνη» στην ηγεσία του.

Τεύχος 463

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ