Skip to main content
8 May 2023 06:53

Data Ally: Wi-Fi Security και Zero-Trust Network Architecture 

Στον σημερινό ψηφιακό κόσμο, οι απειλές στον κυβερνοχώρο γίνονται όλο και πιο περίπλοκες και ο εντοπισμός τους πιο δύσκολος, εξηγεί η Data Ally. Τα παραδοσιακά μέτρα ασφαλείας, όπως τα τείχη προστασίας και τα VPN δεν επαρκούν πλέον για την προστασία από συνεχώς εξελισσόμενες απειλές. Εδώ εισέρχεται στην εξίσωση η αρχιτεκτονική δικτύου Zero-Trust. 

Το Zero-Trust Network Architecture είναι ένα μοντέλο ασφαλείας που υποθέτει ότι κανένας χρήστης ή συσκευή δεν είναι αξιόπιστος από προεπιλογή, είτε εντός είτε εκτός της περιμέτρου του δικτύου. Κάθε χρήστης και συσκευή πρέπει να είναι πιστοποιημένος και εξουσιοδοτημένος πριν του εκχωρηθεί πρόσβαση σε οποιονδήποτε πόρο δικτύου. Αυτό το μοντέλο βοηθά στην πρόληψη της πλευρικής κίνησης εντός του δικτύου και περιορίζει την έκθεση ευαίσθητων δεδομένων σε πιθανούς εισβολείς. 

Σε ένα δίκτυο Zero-Trust, ο έλεγχος πρόσβασης βασίζεται σε πολλούς παράγοντες, όπως η ταυτότητα χρήστη, η υγεία της συσκευής και το πλαίσιο δικτύου. Αυτό σημαίνει ότι οι χρήστες και οι συσκευές δεν είναι αυτόματα αξιόπιστα, ακόμη και αν είχαν προηγουμένως πιστοποιηθεί ως τέτοια. Αντίθετα, η πρόσβαση χορηγείται κατά περίπτωση και κάθε αίτημα πρόσβασης αξιολογείται με βάση την ταυτότητα του χρήστη, την υγεία της συσκευής και το πλαίσιο δικτύου. 

Πώς λειτουργεί το Zero-Trust με την ασφάλεια Wi-Fi; 

Η ασφάλεια του Wi-Fi είναι βασικό συστατικό για οποιαδήποτε στρατηγική ασφάλειας δικτύου. Τα δίκτυα Wi-Fi είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε επιθέσεις λόγω του χαρακτήρα εκπομπής τους και του γεγονότος ότι συχνά μεταφέρουν ευαίσθητα δεδομένα. Ωστόσο, η ασφάλεια του Wi-Fi από μόνη της δεν αρκεί για την προστασία από τις σύγχρονες απειλές. Εδώ μπαίνει η αρχιτεκτονική δικτύου Zero-Trust και ένα αξιόπιστο ασύρματο περιβάλλον. 

Ενσωματώνοντας αρχές Zero-Trust στη στρατηγική ασφάλειας του Wi-Fi, μπορείτε να διασφαλίσετε ότι μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες και συσκευές έχουν πρόσβαση στο δίκτυό σας. Για παράδειγμα, μπορείτε να διαμορφώσετε τα σημεία πρόσβασης Wi-Fi, ώστε να απαιτούν πιστοποιητικά συσκευής ή διαπιστευτήρια χρήστη πριν εκχωρήσετε πρόσβαση στο δίκτυο. Μπορείτε, επίσης, να εφαρμόσετε τμηματοποίηση δικτύου για να περιορίσετε την έκθεση ευαίσθητων δεδομένων σε πιθανούς εισβολείς. 

Επιπλέον, εφαρμόζοντας αρχιτεκτονική δικτύου Zero-Trust, μπορείτε να παρακολουθείτε τη δραστηριότητα του δικτύου πιο προσεκτικά, να εντοπίζετε ανώμαλη συμπεριφορά και να ανταποκρίνεστε γρήγορα σε πιθανές απειλές. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τον εντοπισμό και τον μετριασμό απειλών από το δίκτυό σας, όπως παραβιασμένες συσκευές ή εσωτερικές απειλές. Εφαρμόζοντας αρχές Zero-Trust στη στρατηγική ασφάλειας του Wi-Fi, μπορείτε να διασφαλίσετε ότι μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες και συσκευές έχουν πρόσβαση στο δίκτυό σας και να το προστατεύετε καλύτερα από σύγχρονες απειλές. 

Τεύχος 279

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ