Skip to main content
25 November 2022 07:46

CISA: Νέες οδηγίες για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των υποδομών

Του Στάθη Ασπιώτη

Η Υπηρεσία Κυβερνοασφάλειας και Ασφάλειας Υποδομών των ΗΠΑ (CISA) δημοσίευσε μια ενημερωμένη έκδοση του Πλαισίου Σχεδιασμού Ανθεκτικότητας Υποδομών (Infrastructure Resilience Planning Framework – IRPF) που δημιουργήθηκε πέρυσι.

Οι κατευθυντήριες γραμμές έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν καλύτερα τους πολιτειακούς, τοπικούς, φυλετικούς και εδαφικούς σχεδιαστές να προστατεύσουν τις υποδομές τους, ενσωματώνοντας κρίσιμα ζητήματα ανθεκτικότητας στις δραστηριότητες σχεδιασμού.

Σύμφωνα με τη CISA, το πλαίσιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την υποστήριξη σχεδίων κεφαλαιακής βελτίωσης, σχεδίων μετριασμού κινδύνων, άλλων εγγράφων σχεδιασμού και αιτημάτων χρηματοδότησης.

Η ενημερωμένη έκδοση IRPF, ειδικότερα, επεκτείνει το πεδίο εφαρμογής του πλαισίου προσθέτοντας νέους πόρους και εργαλεία για την καλύτερη υποστήριξη των συνεργατών SLTT, καθώς αντιμετωπίζουν ένα εξελισσόμενο περιβάλλον απειλής. Στα εργαλεία περιλαμβάνονται ο νέος οδηγός της CISA, Datasets for Critical Infrastructure Identification, ο οποίος παρέχει στους χρήστες καθοδήγηση σχετικά με δημόσια προσβάσιμα γεωχωρικά συστήματα πληροφοριών (geospatial information systems – GIS) σε στοιχεία υποδομών ζωτικής σημασίας μέσω της τοποθεσίας Homeland Infrastructure Foundation-Level Data (HIFLD) και άλλων τοποθεσιών GIS.

Το ενημερωμένο πλαίσιο εισάγει επίσης καθοδήγηση σχετικά με τις προκλήσεις της λήψης διαφορετικών ομάδων απόψεων κατά τον προγραμματισμό και ιδιαίτερα σχετικά με τη διαδικασία συγκέντρωσης των stakeholders.

Τέλος, οι νέες ενημερώσεις του IRPF στόχο έχουν να βοηθήσουν τους σχεδιαστές να κατανοήσουν καλύτερα πώς να αντιμετωπίσουν μελλοντικές απειλές και κινδύνους, ώστε να μπορούν να είναι έτοιμοι να συναντηθούν και να ανακάμψουν από ένα περιστατικό.

Τεύχος 180

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ