Skip to main content
21 November 2023 07:55

Check Point: Προσοχή σε απάτες κατά την εορταστική περίοδο

Καθώς η εορταστική περίοδος ξεκινά, το τοπίο των ηλεκτρονικών αγορών γίνεται ένας πολυσύχναστος κόμβος δραστηριότητας, τονίζει η Check Point. Ωστόσο, μέσα στον ενθουσιασμό της εύρεσης των τέλειων προσφορών, υπάρχει ένας κίνδυνος που πρέπει να γνωρίζουν οι αγοραστές: Τα εγκλήματα στον κυβερνοχώρο που στοχεύουν ανυποψίαστα θύματα.

Πιο συγκεκριμένα, καθώς η αγοραστική φρενίτιδα του Νοεμβρίου πλησιάζει, η Check Point Research ανακάλυψε ένα μοτίβο ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που χρησιμοποιείται από hackers. Αυτή η παραπλανητική τακτική περιλαμβάνει την παραποίηση γνωστών εμπορικών σημάτων, όπως Louis Vuitton, Rolex και Ray-Ban. Οι hackers δημιουργούν δελεαστικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που υπόσχονται μεγάλες εκπτώσεις σε αυτά τα πολυτελή προϊόντα, με τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου να χειραγωγούνται έξυπνα για να μιμηθούν την αυθεντικότητα των εμπορικών σημάτων. Παρά την εμφάνιση της νομιμότητας, μια πιο προσεκτική ματιά αποκαλύπτει ότι η προέλευση των e-mails δεν έχει καμία σχέση με τις πραγματικές εταιρείες πολυτελείας.

Κάνοντας κλικ στους δελεαστικούς συνδέσμους που περιέχονται σε αυτά τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τα ανυποψίαστα θύματα οδηγούνται σε ιστότοπους που είναι σχολαστικά σχεδιασμένοι για να αντιγράφουν τους επίσημους ιστότοπους των brands στόχων. Στη συνέχεια, αυτοί οι πλαστοί ιστότοποι πωλούν πολυτελή προϊόντα σε απίστευτα μειωμένες τιμές, δημιουργώντας μια δελεαστική παγίδα για τους δυνητικούς αγοραστές. Ωστόσο, ο πραγματικός κίνδυνος έγκειται στην κακόβουλη πρόθεση που κρύβεται πίσω από αυτές τις τοποθεσίες, καθώς ζητούν από τους χρήστες να εισάγουν τα στοιχεία του λογαριασμού τους. Αυτές οι ευαίσθητες πληροφορίες καθίστανται ευάλωτες στην κλοπή από τους επιτιθέμενους, υπογραμμίζοντας την επείγουσα ανάγκη για αυξημένη ευαισθητοποίηση και προσοχή, καθώς περιηγούμαστε στο δελεαστικό βασίλειο των αγορών του Νοεμβρίου.

Οι ερευνητές της Check Point παρατήρησαν, επίσης, πώς οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες παραδόσεων και αποστολών κατά τη διάρκεια αυτής της παραδοσιακής περιόδου αγορών. Τον Οκτώβριο του 2023, τα ευρήματά τους αποκάλυψαν μια εντυπωσιακή αύξηση 13% στον αριθμό των κακόβουλων αρχείων που σχετίζονται με τις παραγγελίες και την παράδοση / αποστολή σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2022. Η κλιμακούμενη απειλή σε αυτούς τους τομείς υπογραμμίζει την εξελισσόμενη τακτική των αντιπάλων στον κυβερνοχώρο, προτρέποντας για αυξημένη επαγρύπνηση και προληπτικά μέτρα κυβερνοασφάλειας.

Πώς να αναγνωρίσετε το URL Phishing

Οι επιθέσεις URL phishing χρησιμοποιούν τεχνάσματα για να πείσουν τον στόχο ότι είναι νόμιμες. Μερικοί από τους τρόπους εντοπισμού μιας επίθεσης URL phishing είναι οι εξής:

Αγνοήστε τις ονομασίες με τις οποίες παρουσιάζονται: Τα phishing e-mails μπορούν να ρυθμιστούν, ώστε να εμφανίζουν οτιδήποτε στο όνομα εμφάνισης. Αντί να εξετάζετε το όνομα εμφάνισης, ελέγξτε τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του αποστολέα για να βεβαιωθείτε ότι προέρχεται από αξιόπιστη πηγή.

Επαληθεύστε το domain: Οι phishers χρησιμοποιούν συνήθως domains με μικρά ορθογραφικά λάθη ή που φαίνονται αληθοφανή. Για παράδειγμα, το company.com μπορεί να αντικατασταθεί με το cormpany.com ή ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μπορεί να προέρχεται από το company-service.com. Ψάξτε για αυτά τα ορθογραφικά λάθη, είναι ένας καλός δείκτης.

Ελέγξτε τους συνδέσμους: Οι επιθέσεις URL phishing έχουν σχεδιαστεί για να εξαπατήσουν τους παραλήπτες, ώστε να κάνουν κλικ σε έναν κακόβουλο σύνδεσμο. Περάστε με το ποντίκι πάνω από τους συνδέσμους μέσα σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και δείτε αν όντως πηγαίνουν εκεί που ισχυρίζονται. Εισάγετε τους ύποπτους συνδέσμους σε ένα εργαλείο επαλήθευσης phishing, όπως το phishtank.com, το οποίο θα σας πει αν πρόκειται για γνωστούς συνδέσμους phishing. Αν είναι δυνατόν, μην κάνετε καθόλου κλικ σε έναν σύνδεσμο, επισκεφθείτε απευθείας τον ιστότοπο της εταιρείας και πλοηγηθείτε στην υποδεικνυόμενη σελίδα.

Τεύχος 397

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ