Skip to main content
5 December 2023 07:59

Check Point: Αύξηση των επιθέσεων ransomware

Της Ελένης Μιχαηλίδου

Η Check Point Software διαπίστωσε ότι μία στις 34 εταιρείες έχει δεχτεί επίθεση ransomware από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάρτιο του 2023, αριθμός που μεταφράζεται σε αύξηση κατά 4% συγκριτικά με πέρυσι. Οι απειλές στον κυβερνοχώρο δεν είναι μόνο περισσότερες, αλλά όλο και πιο περίπλοκες, αποτελεσματικότερες και πιο δύσκολο να εντοπιστούν, καθώς καθοδηγούνται από την τεχνητή νοημοσύνη, τις οργανωμένες ομάδες ransomware και τον χακτιβισμό.

Όσο οι κυβερνοεπιθέσεις συνεχίζονται, οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου χρησιμοποιούν συχνά τη δημιουργία ψεύτικων δεδομένων και πλαστοπροσωπίας για να διαδώσουν χάος και παραπληροφόρηση.

Μία από τις πιο κοινές τεχνικές για την απόκτηση ευαίσθητων πληροφοριών είναι το phishing. Η δημιουργία δηλαδή, ψεύτικων μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή SMS, στα οποία οι επιτιθέμενοι χρησιμοποιούν την ταυτότητα ψεύτικων brand. Οι επιθέσεις ηλεκτρονικού ψαρέματος γίνονται όλο και πιο πειστικές, καθώς χρησιμοποιούν τεχνικές μηχανικής μάθησης που βελτιώνουν όλο και περισσότερο τις απάτες.

Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου χρησιμοποιούν επίσης deepfakes για να αποκτήσουν αυτές τις ευαίσθητες πληροφορίες, καθώς μπορούν να μιμηθούν βίντεο και εικόνες για να κάνουν την εξαπάτηση πιο πιστευτή.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ