Skip to main content
13 October 2022 06:44

Berec – Εtno: Ποιος θα πληρώσει τις τηλεπικοινωνιακές υποδομές;

Του Χρίστου Κρανάκη

Ο Φορέας Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών για τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες (BEREC) διαφώνησε με την ιδέα που επεξεργάζεται η Κομισιόν ότι οι big tech (Google, Netflix, Meta, Amazon, Microsoft και Apple) θα πρέπει να υποχρεούνται να χρηματοδοτούν τις τηλεπικοινωνιακές υποδομές, όπως τα δίκτυα 5G.

Η πρόταση είχε κατατεθεί από τις μεγάλες εταιρείες στον κλάδο της τηλεπικοινωνίας, υποστηρίζοντας πως οι τεχνολογικοί κολοσσοί που δραστηριοποιούνται στο διαδίκτυο θα πρέπει να συνδράμουν στα κόστη των τηλεπικοινωνιακών υποδομών της Ευρώπης, καθώς οι υπηρεσίες τους αποτελούν περισσότερο από το 50 % της συνολικής δραστηριότητας στο Internet.

Ο BEREC, πάντως, σε έκθεση που δημοσίευσε την Τρίτη, υποστήριξε πως δεν βρέθηκαν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η προτεινόμενη μέθοδος δικαιολογείται. Σύμφωνα με το σκεπτικό του φορέα, εάν οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες χρηματοδοτήσουν υποδομές, τότε θα συνάψουν συμφωνίες με εταιρείες τηλεπικοινωνιών για να λάβουν προνομιακή μεταχείριση, υπονομεύοντας έτσι την αρχή της ουδετερότητας του δικτύου.

Αντιδρώντας, η ETNO – Ευρωπαϊκή Ένωση φορέων εκμετάλλευσης τηλεπικοινωνιακών δικτύων της Ευρώπης – που εκπροσωπεί μεταξύ άλλων την Deutsche Telekom, την Orange Group και την Telefonica, χαρακτήρισε τα ευρήματα του BEREC ως ξεπερασμένα και δεσμεύτηκε ότι θα υποβάλει νέα στοιχεία στην Κομισιόν για να υποστηρίξει την αρχική της θέση.

O Thierry Breton, επίτροπος για την εσωτερική αγορά, δήλωσε ότι η Ε.Ε. θα επανεξετάσει το θέμα στις αρχές του 2023, αξιολογώντας όλα τα δεδομένα.

Τεύχος 150

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ