Skip to main content
2 December 2022 07:51

AWS re:Invent: Συνεργασίες και εξελίξεις

Του Στάθη Ασπιώτη

Η Redis υπέγραψε νεότερη συμφωνία με την AWS αυτόν τον μήνα για να θέσει τις δυνατότητες επεξεργασίας δεδομένων σε πραγματικό χρόνο που διαθέτει το Redis Enterprise Cloud πιο κοντά στην παγκόσμια εμβέλεια των υπηρεσιών AWS.

Μέσα από αυτή τη συνεργασία η Redis θα παρέχει υποστήριξη νέων προϊόντων, λύσεις ειδικές για τον κλάδο και στρατηγικές προώθησης στην αγορά όταν το cloud προϊόν τρέχει στο AWS. Η Redis διευκρινίζει ότι έχει ξεκινήσει με αρχική εστίαση στους πελάτες που μεταφέρουν on-presmise βάσεις δεδομένων, ανοιχτού κώδικα ή σχεσιακές βάσεις δεδομένων στο cloud.

Η Panzura λάνσαρε μια νέα λύση διαχείρισης δεδομένων για πελάτες που εργάζονται σε κρίσιμα περιβάλλοντα δεδομένων, σχετικές με σημαντικές υπηρεσίες ή τη ζωή, όπως ο δημόσιος τομέας, η υγειονομική περίθαλψη και οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Επειδή η υπηρεσία κάνει αμετάβλητα τόσο τα snapshot, όσο και τα δεδομένα, οι επιθέσεις ransomware δεν μπορούν να βλάψουν αρχεία στο παγκόσμιο σύστημα αρχείων Panzura.

Αντίθετα, οι επιθέσεις αποτρέπονται με γρήγορη επαναφορά σε μπλοκ δεδομένων ηλικίας δευτερολέπτων για τη συναρμολόγηση μη μολυσμένων αρχείων. Μέσω της νέας στρατηγικής συμφωνίας, αυτή η νέα λύση, καθώς και όλοι οι άλλοι φόρτοι εργασίας της Panzura, θα εκτελούνται σε AWS.

Ένας πρεσβευτής του AWS, ο Contrepois δήλωσε ότι το AWS «ζει και πεθαίνει από το ιστορικό ασφαλείας του». Άλλωστε, πρόσφατα υπέγραψε συμφωνία 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ για τις υπηρεσίες cloud της.

«Καθώς οι εταιρείες χρησιμοποιούν περισσότερα εγγενή συστήματα στο cloud (π.χ. το Lambda για τα πλεονεκτήματα διαχείρισης πόρων), τόσο περισσότερο μπορούν να εκχωρήσουν την ασφάλεια σε τρίτους», εξήγησε ο Contrepois. Για την υπηρεσία Elastic Compute Cloud (EC2), το AWS διαχειρίζεται την ασφάλεια από το level 0 του κέντρου δεδομένων, μέχρι το σημείο της εικονικοποίησης.

Όταν χρησιμοποιείται το Lambda, για παράδειγμα, η μόνη πτυχή που παραμένει στην περίμετρο ασφαλείας του πελάτη είναι ο κώδικας. Το AWS φροντίζει για τα πάντα κάτω από τον κώδικα. Με την κίνηση της Lambda για τη μεταφορά της εκτέλεσης κώδικα προς το edge, μέσω του CloudFront Lambda@Edge, είναι δυνατή η παροχή απίστευτα γρήγορων απαντήσεων σε πελάτες σε όλο τον κόσμο, αφήνοντας όλες τις ανησυχίες για την ασφάλεια στην AWS, εξήγησε ο Contrepois.

Ο Contrepois είπε ότι σε αυτό το σενάριο, ο κώδικας δεν εκτελείται πλέον ούτε στον υπολογιστή ενός πελάτη ούτε στο cloud, αλλά βρίσκεται όσο το δυνατόν πιο κοντά στον πελάτη, ενώ διαχειρίζεται κεντρικά από το cloud. Για τον Contrepois, αυτό είναι το τέλειο παράδειγμα για την οικοδόμηση edge που σχετίζεται με το IoT, το οποίο σχετίζεται με το superfast feedback loop.

Ως συμπέρασμα θα μπορούσε να διατυπωθεί η πεποίθηση του John Furrierότι της Silicon Angle, «ενώ η AWS και άλλοι θα συνεχίσουν να προσφέρουν ουσιαστικές προόδους στο σύγχρονο data stack, ο μετασχηματισμός θα προέλθει από το AWS και τις εφαρμογές τρίτων που αξιοποιούν τα θεμελιώδη μοντέλα και την τεχνητή νοημοσύνη για να διαταράξουν τους τομείς του legacy software. Και, πιο συγκεκριμένα, θα υπάρξει ανάγκη για λύσεις εστιασμένες στον κλάδο».

Τεύχος 185

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ