Skip to main content
15 September 2022 06:51

AWS και Harvard προωθούν την κβαντική δικτύωση

Του Στάθη Ασπιώτη

Το AWS Center for Quantum Networking και η ομάδα Harvard Quantum Initiative έχουν μια φιλόδοξη τριετή ατζέντα για την προώθηση της κβαντικής τεχνολογίας και την ανάπτυξη ενός «κβαντικού εργατικού δυναμικού».

Συγκεκριμένα, το AWS Center for Quantum Networking (CQN) και το Harvard Quantum Initiative (HQI) θα συνεργαστούν για να καλλιεργήσουν έργα για την ανάπτυξη κβαντικής μνήμης, ολοκληρωμένης φωτονικής και κβαντικών εφαρμογών που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη στήριξη μελλοντικών κβαντικών δικτύων και ενός κβαντικού Διαδικτύου.

Η συνεργασία περιλαμβάνει χρηματοδότηση από το AWS για την αναβάθμιση των δυνατοτήτων κβαντικής κατασκευής του Κέντρου Συστημάτων Νανοκλίμακας του Harvard, το οποίο εργάζεται στη νανοκατασκευή, τον χαρακτηρισμό υλικών, τη μαλακή λιθογραφία και την απεικόνιση, και λαμβάνει επίσης χρηματοδότηση από το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών.

Η τριετής ερευνητική συμμαχία με το HQI είναι η πρώτη συνεργασία που υπέγραψε η AWS CQN από τότε που την ανακοίνωσε η AWS, τον Ιούνιο. Η AWS εκτελεί επίσης το Amazon Quantum Solutions Lab και προσφέρει την υπηρεσία Amazon Braket.

Από την πλευρά του, το HQI επιδιώκει να δημιουργήσει ένα κβαντικό οικοσύστημα που θα συγκεντρώνει επιστήμονες και μηχανικούς από πανεπιστήμια, εταιρείες και κυβερνητικούς φορείς. Η ιδέα είναι να προωθηθεί η επιστήμη και η μηχανική των κβαντικών συστημάτων από τη δικτύωση υψηλής ταχύτητας σε ασφαλείς επικοινωνίες και υπερακριβή ανίχνευση, σύμφωνα με το HQI.

Πέρα από τις εφαρμογές ασφαλείας, τα κβαντικά δίκτυα προσφέρουν δυνατότητες που χαρακτηρίζονται ως game changers, συμπεριλαμβανομένου του λεγόμενου κβαντικού Διαδικτύου.

Τεύχος 130

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ