Skip to main content
13 February 2024 06:51

Amazon Web Services: Ο οικονομικός αντίκτυπος της AI

Το ένα τρίτο των επιχειρήσεων σε όλη την Ευρώπη έχει υιοθετήσει την τεχνητή νοημοσύνη, σημειώνοντας αύξηση 32% από το 2022, επισημαίνει νέα μελέτη η οποία διενεργήθηκε από την Strand Partners για λογαριασμό της Amazon Web Services (AWS), με τίτλο «Unlocking Europe’s AI Potential in the Digital Decade». Η διατήρηση αυτού του ρυθμού ενσωμάτωσης της τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να εισφέρει επιπλέον 600 δισ. ευρώ σε ακαθάριστη προστιθέμενη αξία στην ευρωπαϊκή οικονομία έως το 2030.

Εάν επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη αυτή, ο συνολικός οικονομικός αντίκτυπος από την ενσωμάτωση της τεχνολογίας στην Ευρώπη εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 3,4 τρισ. ευρώ έως το 2030, έναντι 2,8 τρισ. ευρώ που ήταν η περσινή πρόβλεψη.

Ωστόσο, η εν λόγω έκθεση υποστηρίζει ότι για να «ξεκλειδώσουν» πλήρως τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης, οι χώρες της Ευρώπης πρέπει να αντιμετωπίσουν τρία κρίσιμα ζητήματα: Τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που να ευνοεί την καινοτομία, την αντιμετώπιση του ελλείμματος ψηφιακών δεξιοτήτων στην Ευρώπη και τη διασφάλιση ότι οι επιχειρήσεις όλων των μεγεθών θα έχουν πρόσβαση στις τεχνολογίες αιχμής.

Ξεκλειδώνοντας την δύναμη του ΑI: Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) έχει έναν ξεκάθαρα θετικό οικονομικό αντίκτυπο στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, καθώς τα 3/4 των επιχειρήσεων που την έχουν υιοθετήσει παρουσιάζουν αύξηση στα έσοδα και στην παραγωγικότητα. Ωστόσο, η χρήση της είναι πιο διαδεδομένη μεταξύ των μεγάλων επιχειρήσεων σε σύγκριση με τις μικρομεσαίες (51% έναντι 31% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων), αντιμετωπίζοντας εμπόδια όπως είναι η εύρεση ταλέντων, κανονιστικά ζητήματα και το κόστος εφαρμογής.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Growy, μιας αγροτεχνολογικής επιχείρησης από την Ολλανδία, η οποία αξιοποιώντας τις λύσεις της AWS, χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη και το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT) για την ανάπτυξη πλήρως αυτοματοποιημένων και ρομποτικών αγροκτημάτων, αυξάνοντας τις σοδειές, διασφαλίζοντας την ποιότητα του εδάφους και δημιουργώντας ένα βιώσιμο μέλλον.

Γεφυρώνοντας το ψηφιακό χάσμα: Παρά τις ενθαρρυντικές προοπτικές, η πορεία προς την ευρεία υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης έχει πολλές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της σημαντικής έλλειψης ψηφιακών δεξιοτήτων και της αβεβαιότητας στο ρυθμιστικό πλαίσιο. Με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υπολείπεται κατά 8 εκατομμύρια από τον στόχο της, ο οποίος είναι να απασχολούνται τουλάχιστον 20 εκατομμύρια άτομα ως ειδικοί τεχνολογίας (ICT specialists) έως το 2030, η αντιμετώπιση του χάσματος ψηφιακών δεξιοτήτων είναι μεγάλης σημασίας για τον εκδημοκρατισμό της τεχνολογίας ΑΙ.

Η πορεία προς το μέλλον: Παρά τις προκλήσεις, όμως, οι Ευρωπαίοι αναγνωρίζουν τη δυναμική της τεχνητής νοημοσύνης στη βελτίωση της καθημερινότητάς τους. Όπως επισημαίνεται και στην έκθεση, υπάρχει μια αυξανόμενη αισιοδοξία ότι η χρήση της θα φέρει μια πραγματική επανάσταση, μετασχηματίζοντας τομείς όπως η υγειονομική περίθαλψη και η εκπαίδευση και συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των ασθενειών.

Η AWS ηγείται αυτής της ψηφιακής επανάστασης, επενδύοντας στο οικονομικό και ψηφιακό μέλλον της Ευρώπης από το 2007, μέσω cloud και edge υποδομών, δημιουργίας θέσεων εργασίας και ανάπτυξης καινοτόμων προϊόντων.

Τεύχος 447

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ