Skip to main content
15 February 2024 07:58

AI και εταιρική παραπληροφόρηση

«Η δημόσια φρενίτιδα γύρω από τις εκρηκτικές δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να «σπρώξει» ορισμένες εταιρείες στο να κάνουν υπερβολικές δηλώσεις σχετικά με τη χρήση της τεχνολογίας AI ή το τι μπορεί αυτή να προκαλέσει», ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και Χρηματοοικονομικής Εποπτείας των ΗΠΑ, Gary Gensler, συνιστώντας ψυχραιμία.

Οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες που καταλήγουν στο να παραπλανούν την κοινή γνώμη αναφορικά με τις πραγματικές δυνατότητες της AI, κινδυνεύουν να εμπλακούν σε μία διαδικασία, την οποία ο Gensler ονόμασε “AI-washing”. Σύμφωνα με τον ίδιο, κάτι τέτοιο ενδέχεται να βλάψει τους επενδυτές και να παραβιάσει το αμερικανικό δίκαιο των αντικειμενικών αξιών.

«Έχουμε δει ξανά και ξανά ότι όταν νέες τεχνολογίες εμφανίζονται, μπορούν να δημιουργήσουν αντιδράσεις από τους επενδυτές, καθώς και ψευδείς διακηρύξεις,» δήλωσε ο Gensler σε ακροατήριο στη Νομική του Yale. «Αν όμως μια εταιρεία συγκεντρώνει χρήματα από το κοινό, πρέπει να είναι ειλικρινής σχετικά με τη χρήση της τεχνολογίας AI και τους συναφείς κινδύνους. Αντί να αποκαλύπτουν αυτούς τους κινδύνους χρησιμοποιούν «κλισέ» εκφράσεις σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη», κατέληξε στέλνοντας προειδοποιητικό μήνυμα στον επιχειρηματικό κόσμο.

Τεύχος 449

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ